Descoperă 10 reguli de aur care-ți vor simplifica viața ca introvertit
Sunt introvertit și, până nu în urmă cu mult timp, vedeam viața ca pe o serie de intervenții menite să asigure controlul. De exemplu, dacă reparam ceva în casă, aveam grijă să nu ignor alte aspecte importante ale vieții mele, precum timpul petrecut cu copiii sau anumite sarcini care vizau afacerea mea.
Credeam că având grijă de toate domeniile vieții mele, voi putea păstra mereu echilibrul. Desigur, acel echilibru nu a durat mult timp.
Viața este complicată și dezordonată, iar lucrurile se întâmplă simultan, indiferent de cât de mult ne dorim noi ca totul să meargă conform planului. Iar a fi mereu în control nu este altceva decât un sentiment fals, care aduce după sine mult stres și dezamăgiri. Așa am conștientizat că în calitate de introvertit, când totul scapă de sub control, mă simt copleșit.
Drept urmare, a trebuit să găsesc o modalitate de a-mi simplifica viața și a-mi regăsi calmul…
Aveam multe obiceiuri mentale negative și nesănătoase care mi-au făcut viața mai dificilă decât trebuia să fie. M-am gândit mult la asta și am avut nevoie să elimin dezordinea mentală și să-mi schimb mentalitatea. Așa am hotărât să elimin din viața mea lucrurile care îmi provocau disconfort sau nu îmi produceau plăcere.
De curând, viața mea a devenit mai simplă și mai ușor de gestionat. Cum am făcut asta? Am aplicat 10 reguli simple, dar foarte eficiente, pe care vreau să ți le împărtășesc azi.

1. Dacă ești introvertit, este esențial să nu complici lucrurile inutil
Să nu complici lucrurile inutil înseamnă să:
- Fii sincer și direct cu ceea ce vrei la început;
- Îți spui punctul de vedere în mod deschis;
- Scrii ce vei spune înainte de conversația respectivă, repeți și apoi să ceri ceea ce ai nevoie;
- Să te obișnuiești cu gândul că nu toate lucrurile trebuie să meargă 100 % conform planului tău întotdeauna;
- Să internalizezi ideea conform căreia dacă ceva nu merge bine sau nu îți aduce fericire, ar fi bine să-l lași să plece;
- Elimini gândirea excesivă și să-ți schimbi mentalitatea, înțelegând că nu totul trebuie să fie perfect din prima.
2. Învață să nu complici lucrurile inutil
Ca introvertit, există momente în viață când simți că ești înclinat să iei lucrurile personal. Această tendință poate fi o provocare, având în vedere natura introspectivă a introvertiților și sensibilitatea noastră la stimuli exteriori. Cu toate acestea, este esențial să înveți să nu iei lucrurile personal, deoarece acest lucru te poate ajuta să-ți menții echilibrul emoțional și să construiești relații sănătoase cu ceilalți.
Iată câteva aspecte asupra cărora îți sugerez să-ncepi să intervii, ca să fii cu un pas mai aproape de a nu mai lua lucrurile personal.
- Conștientizarea gândurilor și emoțiilor. Fiind introvertiți, avem tendința de a reflecta mai mult asupra noastră și asupra evenimentelor din jur. În loc să reacționăm imediat la un comentariu sau o acțiune care ne afectează, ar trebui să ne acordăm timp pentru a reflecta asupra sentimentelor noastre și pentru a înțelege dacă acestea sunt într-adevăr rezultatul acțiunilor altcuiva sau al propriilor noastre interpretări.
- Perspectiva și empatia. O abordare non-personală necesită înțelegerea că acțiunile și cuvintele altor oameni sunt, în cele mai multe cazuri, rezultatul propriilor lor experiențe, emoții și convingeri. Fiecare persoană are o perspectivă unică asupra lumii și poate avea motivații și intenții diferite de ale noastre.
- Autoapreciere și încredere. Un alt aspect important în evitarea luării lucrurilor personal este dezvoltarea unei încrederi în sine și a unei autoaprecieri sănătoase. Ca introvertiți, suntem adesea înclinați să ne analizăm prea mult și să ne punem sub semnul întrebării abilitățile și calitățile noastre. Însă, învățarea să ne apreciem și să ne recunoaștem valoarea ne poate ajuta să fim mai puțin sensibili la stimuli exteriori.
Cel mai bun plan este să fii cea mai autentică versiune a ta.

3. Ca introvertit, e important să încetezi să-ți mai faci griji cu privire la ceea ce cred cei din jur despre tine
Dacă ești introvertit, este comun să simți presiunea de a te preocupa în mod excesiv de părerea celor din jurul tău. A trăi într-o societate în care se acordă atât de multă atenție opiniei și evaluării celorlalți poate fi copleșitor pentru fiecare dintre noi.
Cu toate acestea, este esențial să învățăm să nu ne pese despre ce cred ceilalți despre noi, deoarece acest lucru ne poate ajuta să ne construim încrederea în sine, să ne exprimăm autentic și să ne trăim viața într-un mod plin de satisfacție.
Dacă cineva nu te place, e pierderea lui. Este nevoie de energie și mult efort psihic pentru a mulțumi pe toată lumea. Folosește acea energie pentru a face ceea ce te împlinește pe plan personal sau profesional.
4. Nu te mai învinovăți pentru ceva ce ai făcut / ai spus
Introvertiții tind să fie extrem de conștienți de sine, dar uneori această conștiință de sine îi face să fie foarte interiorizați. Să nu te mai învinovățești pentru ce ai făcut sau spus poate fi o provocare, dar este posibil să înveți să te eliberezi de acest sentiment negativ.
Iată câteva strategii care te pot ajuta:
- Acceptă și învață din greșeli;
- Practică compasiunea față de propria persoană;
- Ia responsabilitate și fii conștient;
- Concentrează-te pe dezvoltarea ta personală.

5. Dacă ești introvertit, e important să-ți aduci aminte deseori că a trăi în trecut este un obicei nesănătos
Dacă simți că faci totul și cealaltă persoană nu depune prea mult efort sau nu îți oferă ceea ce crezi că meriți, te poți simți rănit și dezamăgit. Soluția este să practici acceptarea.
6. E o greșeală să-ți compari viața cu a celorlalți
Compararea vieții tale cu cea a altora poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta emoțională și mentală. Atunci când ne comparăm cu alții, adesea ne uităm doar la aspectele pozitive și de succes ale vieții lor. Astfel ne putem crea o imagine distorsionată și idealizată asupra vieții lor, făcându-ne să ne simțim inferiori și nesatisfăcuți cu propria noastră viață.
Așa ajungem să ne creăm o falsă imagine asupra succesului celorlalți. Dar este esențial să ținem minte că toți oamenii trec prin provocări și că nimeni nu are o viață perfectă. Indiferent cât de apropiat ești de cineva, nu-i poți cunoaște niciodată toate luptele, problemele sau eșecurile.
Ce poți să faci, în schimb, este să înveți din succesul și greșelile acestora. Și pentru că un introvertit excelează în creativitate și concentrare profundă, este momentul să te pui pe treabă și să arăți tuturor de ce ești în stare – muncind. Investește-ți timpul și consumă-ți energia astfel mai degrabă decât comparându-ți viața cu a celorlalți.

7. Inevitabil vine momentul ca fiecare introvertit să învețe să spună „NU”
A spune „da” lucrurilor pe care nu vrei să le faci poate declanșa tot felul de reacții în lanț – de la sentimentul că oamenii profită de tine, la frustrare sau chiar furie. Să pretinzi că e în regulă să faci ceva atunci când te simți presat, îți va complica viața atât acum, cât și în viitor.
Învață să spui „NU” mai degrabă mai devreme decât mai târziu.
8. Definește-ți prioritățile clar
Ca să-ți fie mai ușor să-ți trasezi niște priorități clare, întreabă-te:
- Ce te poate ajuta să evoluezi mental?
- Ce te poate ajuta să evoluezi emoțional?
- Ce te poate ajuta să evoluezi spiritual?
Oferă-ți răspunsuri la aceste întrebări gândindu-te la ceea ce este important pentru tine, precum și la care este planul tău de viață, planul tău de joc.
Apoi, fă-ți o listă de priorități și ordonează-le în funcție de importanța lor. Asta te va ajuta să iei cele mai bune decizii.

9. Ca introvertit, încearcă să nu dramatizezi
Adu-ți aminte că:
- Atunci când ceva nu merge bine, nu este sfârșitul lumii.
- Întotdeauna e o idee bună să identifici cu exactitate ceea ce nu funcționează, să-ți tragi concluziile și să înveți ceva din asta.
- E important să stabilești, tu cu propria persoană, ce poți îmbunătăți astfel încât o situație care te-a făcut să te simți prost să nu se mai repete.
- Ar trebui să vezi ce poți face acum pentru a îmbunătăți situația.
10. E important să te înconjori de oameni care te ajută să evoluezi
Nu poți aștepta la nesfârșit ca o persoană să se schimbe și să devină așa cum tu îți dorești. Dacă o persoană este toxică, decide-te dacă merită un loc în viața ta sau nu.
Fă loc în viața ta oamenilor care te fac să te simți bine și te ajută să evoluezi. Aceasta ar fi cheia ca să-ți construiești o viață mai liniștită și, implicit, mai fericită.

Ca să înțelegi mai bine cum să transformi „teoria în practică” și să-ți fie mai ușor să-ți însușești aceste reguli de aur care-ți vor simplifica viața ca introvertit, ți-am pregătit un webinar gratuit premium, care se desfășoară marți, 6 iunie, de la ora 20:00 – „Cele 5 SuperPuteri Subapreciate ale Introvertiților”.
Dacă participi live, alături de mine, îți promit să descoperi cum poți să-ți depășești introversiunea, să ai succes în carieră sau în business și să câștigi mai mult, într-o lume construită pentru extravertiți.
Înscrie-te aici, notează-ți evenimentul în agendă, și hai să descoperi cum să reușești ca introvertit direct de la un introvertit care, în ciuda (sau datorită, după caz) caracteristicilor sale de personalitate predominante, a reușit să lucreze cu peste 4.000 de persoane.
Tu ce alte reguli de aur pentru introvertiți ai mai adăuga pe această listă? Spune-mi în comentarii.