eticheta la restaurant

Eticheta la Restaurant: 6 Bune Practici

Tu te asiguri că respecți Eticheta la Restaurant? Ar trebui, fiindcă petreci mult timp în restaurante.

Iei micul dejun în restaurantul care e în drumul spre locul tău de muncă. Iei prânzul cu un client. Iar la cină te întâlnești cu prietenii în localul vostru favorit.

Nu degeaba industria restaurantelor a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. Acum, mai mult ca niciodată, oamenii le frecventează adesea. 

Dar uită să respecte bunele maniere în acest mediu. La urma urmei, eticheta se practică zilnic. De aceea este „arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând.”

Așa că, hai să vedem ce poți să faci tu ca să te asiguri că faci o impresie excelentă când iei masa la restaurant.

Regula 1: Eticheta la Restaurant Impune Să Mănânci Doar După Ce Toată Lumea E Servită

Imaginează-ți că ești la o nuntăOspătarul aduce mâncarea tuturor participanților la masă. Acela este, de fapt, indiciul că poți începe să mănânci

În schimb, dacă ești la o cină festivă, îți recomand să aștepți ca gazda să înceapă să mănânce

De unde provine această cutumă? 

Din era victoriană. Atunci, la mesele formale, se serveau până la 7 feluri de mâncare: antreu, supă, pește, fel principal, salată, desert și cafea. Iar cheia succesului evenimentului era sincronizarea

Și astăzi este considerat politicos să aștepți până ce toată lumea e servită. Dar există și aspecte practice care țin, la fel ca în era victoriană, de strânsul mesei. 

La urma urmei, e mult mai eficient ca toată lumea să termine de mâncat în același timp. Pentru ca apoi să treacă la următoarea parte a evenimentului. Împreună.

Eticheta la restaurant

Regula 2: Nu Ridica Tu Tacâmurile Scăpate Pe Jos

Ni se întâmplă tuturor să scăpăm câte un tacâm pe jos. Sigur ți s-a întâmplat și ție.  

Și primul instinct pe care îl ai este să te apleci să ridici tu tacâmul de pe jos. Dar cea mai corectă reacție în această situație este să anunți personalul restaurantului și să ceri un alt tacâm curat. Nu căuta tu tacâmul sub scaun, sub o masă vecină, sau oriunde ar putea să fie. 

Iar când apelezi la un chelner, nu uita să te porți frumos cu acesta.

Chelner la restaurant - eticheta la restaurant

Regula 3: Te Frige? Las-o Jos!

Ai supa în față. Realizezi că este prea fierbinte. Ar trebui să aștepți să se răcească, dar totuși îți este foame… 

Orice ai face, numai nu sufla în lingură. De ce?

Nu rezolvi nimic dacă sufli în mâncare. Aerul pe care îl expiri sigur nu e la temperatura necesară ca să răcească mâncarea. Decât dacă… pui ceva efort în a face acest lucru. Atâta cât te țin plămânii. Și astfel vei cauza o altă situație neplăcută pentru ceilalți participanți la masa.

Recomandarea mea este să alegi să îți păstrezi reputația impecabilă, în loc să îți scurtezi timpul de așteptare. 

Dar așteaptă câteva clipe. Mâncarea se va răci.

Cum servesti supa - eticheta la restaurant

Regula 4: Atât Timp Cât Mesteci, Nu Vorbi

Îți amintești când bunica ta îți spunea “nu mânca cu gura deschisă”

Bunica știa că este nepoliticos ca cineva să îți poată observa mâncarea în timp ce o mesteci. Dar acest lucru rămâne valabil și astăzi. 

Recomandarea mea este să iei mâncare în gură îndeajuns încât să o poți înghiți din 3 mestecături. În felul acesta, eviți situațiile inconfortabile în cazul în care vrei să spui ceva, dar ai gura plină. Și poți chiar să te aventurezi să completezi ideea care circulă la masa

De fapt, a lua masa împreună cu cineva nu este doar despre mâncare. Este și despre socializare.

Socializare la restaurant - eticheta la restaurant

Regula 5: Dovada că Respecți Eticheta la Restaurant este când Mulțumești Pentru Masă

Tot propria bunică îți atrăgea atenția să mulțumești pentru masă. Atunci, mulțumirile îi erau adresate ei. Acum, ai ocazia să adresezi mulțumiri în diferite situații… 

Mulțumește pentru companie persoanei care te-a însoțit. Sau ospătarului pentru serviciu. Trimite mulțumirile bucătarului restaurantului. Mulțumește gazdei

Ai nenumărate ocazii să arăți gratitudine. Și îți recomand să o faci. 

Prin practicarea gratitudinii, faci lumea un loc mai bun

Eticheta la restaurant
Eticheta la Restaurant: 6 Bune Practici 8

Regula 6: Nu Ține Telefonul Pe Masă!

Telefonul mobil este o unealtă extraordinară pentru noi. Dar ține de practicarea etichetei la restaurant să nu îi dăm voie să ne distragă de la interacțiunile umane. 

Așa că, atunci când iei masa cu cineva, încearcă să păstrezi telefonul în buzunar sau în geantă pe toată perioada prânzului sau a cinei. Și asigură-te că acesta este fie pe modul silențios, fie închis

Reține faptul că a lua masa cu cineva este o experiență socială – nu o oportunitate de a mai verifica notificările de pe rețelele de socializare.

Aștepți un telefon important de la cineva? Anunță acest lucru de la început. Așa devine clar pentru toți participanții la masă că dacă telefonul sună, este pentru că e vorba despre ceva ce contează pentru tine. 

Astfel, respecți bunele maniere în continuare. 

Telefonul atunci cand esti la restaurant
Eticheta la Restaurant: 6 Bune Practici 9

Iar atâta timp cât ești conștient de cei din jur, le arăți considerație și le oferi atenția ta, manierele tale vor fi apreciate.

„Manierele sunt conştiinţa sensibilă a sentimentelor altora. Dacă ai această conştiinţă, ai maniere bune indiferent care furculiţă o foloseşti.”

Emily Post

Ai regăsit în acest articol greșeli care țin de eticheta la restaurant pe care le făceai în mod inconștientDistribuie acest articol, astfel încât să își corecteze și prietenii tăi aceste greșeli

Și dacă vrei să stăpânești mai bine arta de a fi un om plăcut oriunde și oricând, te aștept la Etiquette Masterclass unde poți participa la demonstrativul „Dine like a Diplomat” cu Andreea Ștefănescu. Detalii pe adrianmurariu.ro/etiquette-masterclass.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *