Bunele maniere la restaurant

Bunele Maniere la Masă. 5 Ponturi ca să Iei Masa Elegant la Restaurant

Bunele maniere la masă sunt importante și în relațiile de business.

Zilnic alergi de la o întâlnire cu un potențial client sau colaborator la alta. Majoritatea acestor întâlniri au loc în restaurante. Ai în vedere ca restaurantul la care vă întâlniți să fie cât mai aproape de birou. Dar ai în vedere cât de important e să… iei masa elegant la restaurant?

Știu că vrei să câștigi timp. Trăiești într-un ritm alert. Ești tot timpul pe fugă. Vrei să discuți ce necesită să fie discutat, să închei contractul, și să îți continui treaba. 

Dar știu și faptul că nu ai a doua șansă pentru a-i face o impresie bună persoanei cu care iei masa. Așa că, imaginea de ansamblu pe care o arăți determină dacă persoana va semna sau nu acel contract important cu tine. 

Deci, cum aplici eticheta la restaurant? Am realizat un mic ghid pentru ca tu să iei masa elegant la restaurant. 

Tu Te Așezi Corect la Masă?

Ai fost și tu în situația în care a devenit deranjant să te apleci la masă după lingura de supă. Ai simțit, probabil, că este imposibil să iei masa elegant astfel. Deci, cum rezolvi această problemă?

Trage scaunul îndeajuns de mult în spate încât să ai loc. Poziționează-te între scaun și masă. Trage-l apoi sub tine. După ce te-ai așezat, trebuie să ai o lățime de palmă între masă și corpul tău. Așa vei sta drept chiar și atunci când iei mâncarea. 

Astfel, și drumul de la farfurie la gura ta va fi mult mai mic. Și mai elegant.

Bunele maniere la restaurant

Șervetul Stă pe Picioarele Tale Atâta Timp Cât Stai la Masă

Știi acel șervet din material textil care stă lângă, sau chiar pe farfurie? Este menit să fie pus în poală. Iar dacă nu ai la îndemână un șervet din material textil, sigur ai un șervet din hârtie pe care îți recomand să îl folosești în același fel.

După ce te-ai așezat, iei acest șervet și îl desfaci complet. Apoi, îl pliezi în două și îl pui pe picioare, cu muchia pliată spre tine, iar colțurile opuse spre masă. 

Este un accesoriu decorativ la început. Dar dacă îl vei plia în două, vei putea folosi interiorul șervetului din colțurile opuse muchiei pliate pentru a te șterge la gură, iar partea murdară va rămâne pe interior. 

Și ca să iei masa elegant la restaurant până la capăt ține minte că dacă te ridici și mergi la toaletă, îl poți lăsa pe scaun, dar nicidecum pe masă.

Bunele maniere la restaurant

Care Sunt Tacâmurile Potrivite?

Atunci când mergi la o nuntă numărul de tacâmuri de pe masă poate fi ușor intimidant. Dar fiecare dintre acestea are funcționalitatea lui specifică.

Spre exemplu, îți va fi foarte greu să tai o friptură gătită medium sau rare cu un cuțit de fel principal. Pentru că acela e folosit în general pentru a separa mâncarea doar. 

În cazul unei fripturi, vei avea nevoie de un cuțit de friptură. Acesta are un mâner ce îți permite să îl prinzi ferm, iar dinții săi mai ascuțiți te ajută să tai carnea. 

La fel este și în cazul cuțitului pentru pește. Acesta are forma sa specifică pentru ca tu să îl poți ține ca pe un stilou pentru a da eventualii spini la o parte.

Cunoaște fiecare tacâm. Și dacă cumva nu ai primit tacâmul potrivit, cere ospătarului altul.

Bunele maniere la restaurant
Bunele Maniere la Masă. 5 Ponturi ca să Iei Masa Elegant la Restaurant 6

Ține Paharul de Vin de Picior

Paharul din care bei are picior? Atunci îți recomand să îl ții de acesta când bei din el.

Nu vrei să încălzești vinul. Sau să îți lași amprentele pe pahar. Și totodată, vrei să te bucuri de mirosul vinului, nu al săpunului de mâini. 

Apropo, există și excepții cum ar fi paharele de cognacDar și în cazul acestora, tot de picior ținem paharul, însă susținem cupa cu toată palma. 

Pentru că acesta este cel mai corect mod de a ține un pahar. Mai ales dacă vrei să iei masa elegant la restaurant.

Bunele maniere la restaurant

Ia Masa Fără A Ține Coatele Pe Masă

Această regulă își are originile în perioada Evului Mediu, în castelele din Anglia

Acolo se improviza foarte ușor masa de pe care se mânca din câteva bucăți de lemne, puse pe stânci sau butoaie. Dacă într-un colț cineva punea coatele pe masă, exista riscul ca toată improvizația să se strice. Pentru că era un gest care nu se practica, a rămas în memoria colectivă ca un gest nepoliticos.

Și în ziua de astăzi, ne este permis să punem coatele pe masă numai după ce ne este luată farfuria din față. Mai ales că acest gest poate să însemne interes pentru persoana cu care conversăm.

Oferă atenția cuvenită detaliilor. Și pe lângă timp, s-ar putea să câștigi și acel client sau colaborator mult dorit. 

Știu că par să fie multe lucruri de avut în vedere, dar dacă cunoști aceste lucruri și le exersezi puțin, acestea îți vor veni natural.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *