Ce înseamnă să fii introvertit? Scurt ghid spre introversiune
Deseori, în viața de zi cu zi și, mai ales, în contexte sociale, ni se întâmplă să auzim despre cel cu care interacționăm că este „introvertit”. Alteori, nici nu-i necesar să-i auzim pe ceilalți care-și expun părerea pe acest subiect; ci, pur și simplu, simțim noi înșine că persoana cu care am intrat în contact s-ar putea să fie introvertită: o observăm ca fiind mai tăcută, retrasă, sau, poate, mai timidă.
Dacă și tu ești introvertit sau vrei să-ți dezvolți cunoștințele despre acest stil de personalitate, te invit să descoperi mai jos care sunt particularitățile acestui stil de personalitate, prin ce se diferențiază de un extravertit și de ce introversiunea poate fi atuul tău în viața personală și profesională.
Definirea stilului de personalitate de bază al unui introvertit
Introvertitul preferă mediile liniștite, mai puțin stimulante.
Introversiunea și extraversiunea, ca stiluri de personalitate, au fost aduse în discuție pentru prima oară de către celebrul psihiatru elvețian Carl Gustav Jung, în 1921, atunci când a publicat cartea Tipuri psihologice.
După ani de zile în care am studiat acest subiect, pot spune că, deși introversiunea și extraversiunea sunt două dintre cele mai studiate trăsături de personalitate, se pare că nu există o definiție unanim acceptată de comunitatea științifică pentru acestea.
Din punctul meu de vedere, cea mai ușor de înțeles explicație este că acest stil de personalitate are o preferință pentru liniște și medii mai puțin stimulante. Preferința apare ca rezultat al modului în care funcționează creierul său.

Caracteristicile unui introvertit
Creierul său procesează diferit dopamina. Datorită unor zone din neocortex considerabil mai vascularizate, acesta este fizic mult mai receptiv la ceea ce se întâmplă în lumea exterioară.
Atunci când un introvertit este mai retras sau mai tăcut, acest lucru nu se datorează faptului că nu vrea să socializeze. Mediul exterior este, însă, prea stimulant pentru el și necesită cea mai mare parte a atenției creierului său.
Ca urmare, câteva dintre caracteristicile comune persoanelor al căror stil de personalitate de bază se caracterizează prin introversiune, sunt:
- Preferă să aibă un cerc restrâns de prieteni cu care să-și petreacă majoritatea timpului.
- Se simte confortabil în solitudine, mai degrabă decât în mulțimi mari de oameni.
- Are nevoie de timp de reîncărcare după momente în care a fost stimulat – de exemplu, dacă a participat la un eveniment de networking, el va avea nevoie să-și reîncarce bateria socială retrăgându-se în solitudine ulterior evenimentului.
Mituri comune despre ce înseamnă să fii introvertit – și demitizarea lor
Un introvertit este timid
Introversiunea este o trăsătură de personalitate. Timiditatea, pe de altă parte, reprezintă frica de a interacționa; jena de a fi în preajma oamenilor; teama de a fi judecat; și lipsa de încredere în sine.
Într-adevăr, există cazuri în care persoana poate fi, totodată, și timidă. Dar a fi introvertit nu înseamnă mereu că ești și timid.
Aceste persoane pot prefera medii mai liniștite și mai puțin stimulante, însă pot socializa excelent oricând este nevoie. O persoană timidă, în schimb, se simte inhibată atunci când trebuie să socializeze.

Un introvertit este arogant, snob și/sau nepoliticos
Introvertitul le poate apărea celorlalți ca fiind arogant, snob și/sau nepoliticos atunci când alege să nu se implice în conversații care, pentru el, par a fi fără sens. Astfel riscă să le lase celorlalți impresia că îi tratează cu superioritate.
Ce se-ntâmplă de fapt, în realitate, este că persoana în cauză are grijă cum își consumă energia. Este conștientă că bateria sa socială se poate descărca foarte rapid și n-ar vrea să și-o consume pe conversații sau interacțiuni sociale fără o finalitate sau un beneficiu clar.
Un introvertit este ciudat, singuratic și nesociabil
Introvertitul alege, deseori, să petreacă mai mult timp singur pentru a-și reîncărca bateria socială. Pentru extravertiți, această alegere de-a sa poate părea că nu se încadrează în normele sociale [conform cărora funcționează extravertiții].
În realitate, făcând o astfel de alegere, persoana respectivă optează să facă, pe cont propriu, lucruri care-i aduc bucurie și bunăstare: reflectează, citește, petrece timp cu cercul său restrâns de prieteni sau își cultivă hobby-urile.

Introversiunea este o boală și trebuie tratată
Introversiunea nu este o boală și, drept urmare, nu este nimic de tratat.
Oamenii ajung să aibă trăsături de personalitate mai pregnante dintr-o categorie sau alta de personalitate direct dependent de context și circumstanțe, educație formală, non-formală și informală, experiență și genetică.
„Personalitatea noastră este parte componentă din lumea în care trăim, iar misterul ei este nelimitat.” – Carl Jung
Carl Jung însuși confirmă că niciun individ nu se încadrează într-un singur stil de personalitate. Fiecare dintre noi suntem un mix dintre cele două. În funcție de situațiile în care ne regăsim, arătăm mai multe trăsături specifice uneia sau celeilalte.
Un introvertit are mai puține șanse să atingă succesul personal și profesional
Unele dintre cele mai cunoscute și de succes persoane din lume au acest stil de personalitate. Printre aceștia se numără:
- Warren Buffet;
- Bill Gates;
- Elon Musk;
- Keanu Reeves;
- Emma Watson;
- J. K. Rowling;
- Barack Obama.
Fiecare dintre aceștia sunt oameni performanți, din domenii diferite precum: inginerie, business, actorie, literatură și așa mai departe. Și, fiecare dintre ei, sunt celebri și bogați.
Dacă ei au reușit, nu există niciun motiv ca tu să nu reușești în domeniul tău de activitate. Secretul, însă, este să înțelegi mai bine modul în care funcționezi și să-ți valorifici atuurile.

Atuurile unui introvertit
A fi introvertit nu este nicidecum un defect. Poate fi cel mai mare atuu pe care îl ai, dacă îți înțelegi bine această latură a personalității tale. Iată o listă de avantaje de care să ții cont:
Un introvertit poate să rămână mai mult timp concentrat
Introvertitul se simte confortabil în liniște, fără distrageri. Drept urmare, poate să rămână concentrat mai mult timp.
Pentru acesta este ușor, natural chiar, să intre într-o stare de concentrare profundă pentru a crea, testa și învăța lucruri noi, livrând, astfel, rezultate excepționale.
Introvertitul are abilități remarcabile de comunicare
Rareori vei vedea un introvertit vorbind nonsensuri sau angajat în conversații mărunte. În general, își măsoară bine cuvintele înainte de a le rosti și se angajează în discuții cu sens, cu o finalitate clară, cu miză.
Ei au o abilitate remarcabilă de a fi atenți la detalii, de a asculta, de a rămâne concentrați pe subiect. Drept urmare, au reale abilități de comunicare, în special în conversațiile 1 la 1.

Introvertitul se face remarcat prin capacitatea sa creativă de a rezolva problemele
Fiindcă unele zone din neocortexul unui introvertit sunt bogat vascularizate, iar circulația sanguină, în anumite regiuni din creier, are un traiect mai lung, lui îi este mai ușor să stea mai mult în „mintea” lui.
Zonele acestea sunt responsabile de planificare, creație și imaginație, ceea ce înseamnă că acestuia îi vine mai natural să reflecteze, să găsească soluții și să-și imagineze anumite lucruri.
Astfel, deseori, poate fi mai creativ și mai bun la rezolvarea unor probleme sofisticate prin comparație cu un extravertit.
Introvertitul are capacitatea de a-și controla impulsurile
Dopamina este un neurotransmițător asociat cu recompensa, care ne face să ne simțim bine. Cu cât avem un prag mai scăzut pentru dopamină, cu atât suntem mai ușor stimulați. Introvertiții nu vor să fie stimulați, drept urmare au nevoie de puțină dopamină, iar acest lucru îi ajută să își controleze bine impulsurile.
Impulsurile scăzute îi salvează, printre altele, unui introvertit, bani – pentru că nu aleargă mereu după ultimele noutăți în materie de bunuri. Un introvertit ia, astfel, decizii considerabil mai calculate.

Introvertitul are abilități impresionante de lider
După cum am exemplificat și mai sus, liderii introvertiți sunt lideri care livrează rezultate remarcabile. Un lider introvertit poate rămâne concentrat mai mult timp, învață ușor lucruri noi, are abilități de comunicare 1 la 1 (își ascultă cu atenție subordonații), se descurcă bine în situații complexe și ia decizii calculate. În plus, nu e nici prea gălăgios. 😊
Așadar, a fi o persoană introvertită reprezintă un stil de personalitate de bază caracterizat printr-o preferință pentru viața interioară a minții față de lumea exterioară a altor oameni. Termenul de „introvertit” este opus celui de „extravertit”. Contrar credinței comune, a fi introvertit nu este un lucru rău, ci dimpotrivă – poate o fi o superputere pe care s-o folosești în favoarea ta.
Tu cum îți folosești trăsăturile de personalitate specifice introvertiților în favoarea ta?