Cum se diferențiază un introvertit de un extrovertit și ce este un ambivert
Ca introvertit, ești mai retras și te simți bine în solitudine. Ca extrovertit, ești mai exuberant și te simți bine între prieteni, colegi și persoane dragi ție. Cum te raportezi la ceilalți – fie în mediul profesional, fie în contexte sociale –, precum și modul cum îți petreci timpul liber ține de alegerile tale personale. Dar alegerile ți le faci în baza trăsăturilor personalității tale. Astfel, dependent de contextele și circumstanțele în care suntem puși, unii dintre noi vom fi mai degrabă introvertiți, iar alții, extrovertiți.
Mai jos, îți povestesc mai multe nu doar despre ce înseamnă să fii introvertit și extrovertit, ci și cine poate fi un ambivert – și care sunt caracteristicile fiecărei categorii.
Ce înseamnă să fii introvertit?
O persoană introvertită este cea care se simte bine în medii mai liniștite, puțin stimulante și care este orientată spre interior și introspecție.
Din punctul meu de vedere, principala și cea mai importantă caracteristică a unui introvertit este că-și consumă energia prin interacțiuni sociale, mai ales atunci când se află în medii stimulante.
Pentru a-și recăpăta energia, el va căuta medii liniștite, de cele mai multe ori în solitudine sau făcând activități plăcute pentru sine, pe care le găsește ca fiind activități care îl încarcă: cititul, vizionatul filmelor, plimbările lungi în aer liber și așa mai departe.
În general, un introvertit este liniștit, cumpătat și are un cerc restrâns de prieteni cu care petrece timp de calitate și care îl încarcă cu energie.
Contrar câtorva mituri cu privire la ceea ce înseamnă să fii introvertit (pe care le-am detaliat, explicat și demitizat aici), un introvertit nu este neapărat timid, întrucât timiditatea înseamnă frica de interacțiune socială. El nu este neapărat nici singuratic, arogant, antisocial, bolnav, și nici nu are puține șanse să atingă succesul.
Dimpotrivă – o persoană căreia îi este specific acest stil de personalitate n-are nevoie decât de mai mult timp pe care să-l aloce introspecției, pentru a reuși, în felul acesta, să funcționeze optim. Asta se datorează felului în care el este construit.
Ești un introvertit? Atunci ajută-mă să-ți înțeleg provocările tale profesionale completând acest sondaj. Îți va lua 5 minute să completezi sondajul, iar drept răsplată, îți ofer la finalul acestui sondaj un e-book în care vei găsi tehnici concrete care te vor ajuta să comunici mai eficient.
Cum se diferențiază un extrovertit (sau extravertit) de un introvertit?
Un extrovertit este acea persoană care este orientată spre lumea exterioară și care se simte bine în medii stimulante, cu oameni și situații noi.
Spre deosebire de introvertiți, interacțiunile sociale și mediile stimulante îi încarcă cu energie pe extrovertiți.
Un extrovertit își va descărca bateria socială în solitudine și va căuta să și-o încarce din medii stimulante, prin socializare.
În general, persoanele extrovertite sunt energice, entuziaste, deschise și preferă un cerc social mare, cu care poate interacționa constant.
Deși este energic și vorbăreț, asta nu înseamnă neapărat că un extrovertit are un nivel ridicat de încredere în sine sau că are abilități bune de comunicare.
Principalele diferențe dintre un introvertit și un extrovertit
Ca să capeți mai multă claritate asupra modului cum se diferențiază un extrovertit de un introvertit și viceversa, iată care sunt principalele diferențe dintre cele două stiluri de personalitate – în diferite contexte sociale și profesionale.
Introvertit | Extrovertit |
Preferă un cerc restrâns de persoane cu care are o relație mai strânsă. | Preferă un cerc mare de cunoștințe cu care să interacționeze sporadic. |
Deseori se simte mai bine atunci când este singur. | De cele mai multe ori nu-i place să petreacă mult timp singur. |
Își alege cu atenție cuvintele înainte de a vorbi. | Comunică instant, mai impulsiv. |
Analizează mult înainte de a lua o decizie. | Este capabil să acționeze și să ia decizii în funcție de impuls. |
Își descarcă bateria socială din interacțiunile cu alți oameni. | Își încarcă bateria socială din interacțiunile cu alți oameni. |
Preferă să lucreze în liniște, uneori chiar independent. | Caută oportunități de a colabora și de a lucra constant în echipă. |
Îi este mai ușor să rămână concentrat mult timp. | Este mai ușor distras, având mereu nevoie de stimulare. |
Are nevoie de timp pentru a procesa informațiile și emoțiile. | Este mai degrabă capabil de a procesa informațiile și emoțiile instant. |
Îi este ușor să-și comunice intențiile sau sentimentele grupului de apropiați. | Îi este ușor să-și comunice intențiile sau sentimentele oricui. |
Este mai sensibil la schimbare. | Îmbrățișează mai ușor schimbările. |
Există avantaje și dezavantaje în ceea ce ține de fiecare dintre aceste trăsături de personalitate. Nu este una mai bună ca cealaltă.
Nu ești mai avantajat dacă ești dominant introvertit sau extrovertit, pentru că fiecare dintre noi suntem un mix între cele două.
Nici Carl Jung, fondatorul psihologiei analtice, cel care a introdus acești termeni, nu a considerat că o persoană poate fi 100% introvertită sau 100% extrovertită. Ba chiar este citat spunând că un introvertit sau un extrovertit pur nu ar putea trăi decât într-un azil.
Chiar dacă psihiatrul elvețian Carl Jung este cel care ne-a prezentat cele 8 tipuri de personalitate, tot el ne explică că introversiunea și extroversiunea nu pot fi reprezentate schematic. Aceste trăsături de personalitate arată, mai degrabă, modul dominant în care o persoană alege să interacționeze cu lumea interioară și, respectiv, exterioară. Unii sunt mai orientați spre interior, alții spre exterior.
Ca rezultat, ar fi mai bine să-ncepem să discutăm despre ambiversiune, mai degrabă decât strict despre introversiune și extroversiune pură.
Cum se plasează un ambivert, spre deosebire de un introvertit și un extrovertit?
Un ambivert este o persoană care prezintă atât trăsăturile unui introvertit, cât și pe cele ale unui extrovertit. Un ambivert poate oscila între cele două stiluri de personalitate, în funcție de situația în care se află.
Spre exemplu, un ambivert se poate comporta foarte introvertit, aproape rezervat, în preajma unor oameni pe care nu-i cunoaște sau atunci când este în centrul atenției într-un cadru profesional nou.
Sau, dimpotrivă, se poate comporta foarte extrovertit, debordând de entuziasm și energie atunci când este în cercul lui de apropiați, cu membrii familiei sau cu prieteni apropiați.
Ambiverții au avantajul de a fi flexibili și versatili în diferite situații sociale. Ei pot profita de punctele forte ale fiecărui tip de personalitate, fără a fi limitați de dezavantajele acestora.
Alți specialiști în domeniu numesc ambiverții în felul următor:
- Introvertiți energici: acele persoane care sunt energice în anumite situații, în preajma anumitor oameni sau când e absolut nevoie;
- Extrovertiți antisociali: extravertiți care au nevoie totuși de timp de reîncărcare înainte de socializare sau cărora le place să fie singuri mai mult decât unui extrovertit tipic;
- Introvertiți sociabili: acei introvertiți care pot foarte ușor să se comporte într-o manieră mai extrovertită atunci când e nevoie.
Personal, deși toată viața m-am simțit și considerat introvertit, consider că sunt un ambivert sau, mai precis, un introvertit sociabil.
Am învățat, de-a lungul carierei mele, mai degrabă ca un instinct de supraviețuire, să pot trece ușor la a fi un extrovertit atunci când este nevoie.
Privind înapoi acum, îmi dau seama că mi-ar fi fost greu să avansez profesional dacă nu învățam la momentul potrivit să navighez mai bine anumite situații profesionale ca un extrovertit, chiar dacă îmi era mai natural să mă comport ca un introvertit.
Am ieșit din zona de confort. M-am opus inițial unei trăsături de personalitate dominante. Apoi, m-am adaptat. Iar până la urmă am învățat să dobândesc abilitățile sociale care m-au făcut să devin mai vizibil, mai carismatic, mai comunicativ și, în final, m-au ajutat să avansez profesional.
Ceea ce îți recomand și ție să faci, dacă simți că introversiunea este sau s-ar putea să devină o piedică în cariera sau afacerea ta.
Iar dacă ești interesat să aplici tehnica mea de a reuși profesional ca introvertit, îți recomand să arunci o privire peste programul Silent Performer – un program dedicat profesioniștilor și antreprenorilor introvertiți care vor să-și folosească la maximum SuperPuterile pentru a avea succes în carieră sau în business.
Tu ce faci ca să devii un Performer Vizibil, Carismatic și Apreciat?