Cum să-ți faci creativitatea naturală să lucreze pentru tine ca introvertit
Introvertiții sunt adesea cunoscuți pentru natura lor reflexivă, introspectivă, și pentru preferința lor pentru singurătate în detrimentul socializării. În ciuda miturilor comune cu privire la acest stil de personalitate (despre care am povestit mai multe aici), a fi introvertit poate fi de fapt un punct forte atunci când vine vorba de activități creative. E important de clarificat din capul locului însă că nu toți oamenii care au o înclinație spre creativitate sunt introvertiți și nu toți introvertiții sunt super-creativi.
Dar mulți artiști, scriitori și gânditori celebri de-a lungul istoriei au fost introvertiți, inclusiv Emily Dickinson, Vincent van Gogh și Albert Einstein. Unul dintre factorii care au stat la baza succesului acestora a fost timpul pe care l-au petrecut singuri (și faptul că și-au găsit liniștea în timpul petrecut astfel, în loc să fugă de el), în care le-a fost mai ușor să se întoarcă înspre sinele lor interior. Le-a fost facil să-și imagineze și să-și împletească cu succes puterea de concentrare cu forța creativă pentru a-și transpune imaginația în realitate.
Dacă și tu ești introvertit, iată cum poți să folosești câteva tactici și tehnici la îndemână ca să-ți faci creativitatea naturală să lucreze pentru tine.
Ca introvertit, ai nevoie de timp petrecut pe cont propriu
Nu este un secret pentru nimeni că un introvertit își reîncărca bateriile petrecând timp singur. Acest lucru poate fi un mare avantaj atunci când vine vorba de creativitate, deoarece îi permite să facă o introspecție și reflecție profundă.
Dar ca să maximizezi potențialul ideilor tale creative, ai nevoie să-ți iei timp să faci brainstorming, să-ți notezi idei și să-ți schițezi proiectele. Niciun proiect creativ nu poate da rezultatele mult visate fără să aibă o anumită structură.
Tehnici de brainstorming cu care să-ți maximizezi potențialul creativ
Pentru un brainstorming individual eficient se pot folosi mai multe tehnici specifice, dintre care poți testa unele precum:
- Imaginează-ți cum ar gestiona procesul altcineva. Figure storming înseamnă „să te pui în pielea altcuiva” pentru a practica brainstormingul. Practic, vei alege o figură cunoscută care nu se află în cameră, un șef, un personaj fictiv sau o persoană publică binecunoscută și vei reflecta la modul în care acea persoană ar gândi abordarea problemei care este subiectul brainstormingului. De exemplu, la întrebarea: „Cum ar aborda X această problemă?” vei încerca să gândești în locul acelei persoane, ceea te poate ajuta pe tine să abordezi problema într-un mod diferit.
- Metoda imaginii eidetice. Este o metodă bazată pe vizualizare care folosește imagini vii stocate în mintea noastră din toate experiențele noastre de viață. Se începe cu stabilirea intenției. În continuare cu ochii închiși, se pleacă de la prima imagine eidetică a actualului produs și se poate începe construirea pe baza acelui design. Fiecare își va imagina designul actual în culoarea preferată sau în dimensiunea ideală și îi va adăuga caracteristici.
- Mindmapping. Uneori, prima idee pe care o ai în minte nu este ideea corectă, dar declanșează trei idei mai bune și de aici intervine maparea minții. În această tehnică, poți începe cu o idee, ca mai apoi să trasezi linii care leagă ideile secundare de prima. Harta mentală este o modalitate vizuală de abordare a brainstormurilor și poate fi utilă pentru cei care gândesc vizual.
- Schimbarea decorului. Spațiul fizic joacă un rol important în modul în care lucrezi, gândești și simți. Când o persoană face brainstorming în mod constant în aceleași condiții, cu același grup de oameni, rezultatul se va simți repetitiv și lipsit de inspirație. Dacă activezi în calitate de freelancer, poți experimenta cu câteva cafenele freelancer friendly din București, sau din orașul în care locuiești. Dacă lucrezi de la birou, în același spațiu, mutarea brainstormingului afară, într-un loc de prânz obișnuit, sau chiar la un etaj diferit din clădire poate ajuta la avalanșa unor idei noi.
Folosește-ți timpul petrecut singur eficient
În calitate de creativ care activează (sau își dorește să activeze) într-o industrie creativă, vei descoperi că există două tipuri de „timp petrecut pe cont propriu” de care vei avea nevoie.
Pe de-o parte, vei avea nevoie de timp petrecut cu propria persoană care-ți va permite să-ți reîncarci bateriile sociale. Șansele sunt că vei alege să-ți investești acest timp în pasiunile tale – fie că este vorba despre citit, filme, pictură, sport și așa mai departe.
Pe de altă parte, vei mai avea nevoie de timp petrecut cu tine însuți/însăți, în care îți vei exersa și practica abilitățile creative. Vei scrie, vei picta, vei face design grafic, sau te vei dezvolta în orice altă direcție creativă îți dorești tu s-o faci. Riscul este că dacă încerci să înghesui munca creativă în timpul tău de liniște fără să te reîncarci mai întâi, s-ar putea să te trezești procrastinând.
Ca să te asiguri că le faci pe amândouă, ai grijă să:
- Îți setezi obiective SMART în ceea ce privește timpul tău petrecut singur, dedicat exersării abilităților tale creative. SMART este un acronim al caracteristicilor: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și încadrate în Timp. Spre exemplu, forma de lucru poate fi măsurată în timp (de la 5 la 7 dimineața în fiecare dimineață) sau în randament (scrie cinci pagini pe zi). Ulterior, vei putea folosi restul timpului petrecut singur pentru a-ți reîncărca bateriile.
- Înțelege cum funcționează procrastinarea. De îndată ce ai făcut asta, începe să-ți creezi propriul sistem pentru a evita capcanele procrastinării și pentru a pune munca semnificativă pe primul loc.
- Fii tu cel mai bun client de-al tău. În cazul în care activezi deja într-o industrie creativă, te vei găsi în situația de a fi nevoit să-ți împarți timpul de creație între munca proprie și munca plătită. Alege să-ți faci mai întâi munca proprie, când mintea ta este mai odihnită și treci apoi la restul sarcinilor pe care va trebui să le bifezi pe lista cu lucruri de făcut în ziua respectivă.
Exploatează situațiile sociale obositoare sau incomode în care te regăsești ca introvertit pentru a găsi idei creative
Atunci când te regăsești într-o situație socială în care te simți plictisit, epuizat, sau nelalocul tău în calitate de introvertit, ai tendința să te gândești că te simți ca un „outsider”.
Te poți simți ca un outsider în situații precum atunci…
- Când stai la un bar, în așteptarea prietenilor tăi;
- Când ai rămas singur la o petrecere după ce puținele persoane pe care le cunoșteai s-au făcut dispărute;
- Când asculți doar pe jumătate un extrovertit care pare că nu se mai oprește din vorbit;
- Când ești nevoit să faci o apariție de curtoazie într-un loc unde nu te simți confortabil.
Ce poți face este să porți cu tine o agendă peste tot sau, dacă nu ești îndeajuns de old school ca să faci asta, îți poți crea o pagină specială în aplicația de Notițe de pe telefonul personal, în care să-ți notezi remarci creative cu privire la ceea ce observi în jur. Lasă-ți imaginea să lucreze pentru tine, ca să-ți treacă mai repede și cu mai multă ușurință timpul petrecut ca un outsider în contexte sociale.
Picasso a făcut și el acest lucru. Prima dată când a ajuns la Paris, Picasso a desenat imediat un portret cu el și prietenii săi intrând în Expoziția Universală. Cele mai multe dintre picturile sale se bazează pe schițe rapide ale unor artiști de la circ sau ale prietenilor de la bar. Aceste ieșiri sunt cele în care și-a dezvoltat stilul care l-a făcut în cele din urmă celebru.
Astfel, în loc să riști să te simți frustrat în diferite contexte sociale, îți vei exersa creativitatea, menținându-te, în același timp, cu bateriile încărcate.
Dacă-ți dorești să înveți și mai multe tactici și tehnici prin care poți să-ți exploatezi creativitatea naturală, ca ea să lucreze în favoarea ta ca introvertit, îți recomand să arunci o privire peste programul Silent Performer – un program dedicat profesioniștilor și antreprenorilor introvertiți care vor să-și folosească la maximum SuperPuterile pentru a avea succes în carieră sau business.
Tu ce alte tactici și tehnici la îndemână mai folosești pentru a-ți maximiza potențialul creativ?