Scurt ghid de personal branding pentru introvertiti Cum sa te faci remarcat profesional chiar daca esti mai tacut 5 scaled

Networking pentru introvertiți: 6 sfaturi de la experți ca să faci networking eficient

A face networking sau a-ți crea conexiuni și relații în diverse domenii ale vieții este adesea considerat un aspect crucial pentru succesul profesional și personal. Pentru mulți introvertiți, ideea de a se implica în networking poate părea intimidantă și epuizantă. Cu toate acestea, networking-ul poate fi la fel de valoros și pentru introvertiți, deoarece le oferă oportunități de creștere, dezvoltare și colaborare.

Iată un adevăr de care nu te poți feri: cele mai mari și bune oportunități nu sunt publicate nicăieri, ci sunt discutate unu-la-unu. Mai mult, sunt atribuite doar persoanelor care se cunosc – sau, alternativ, celor care s-au văzut și au interacționat măcar o dată.

Să-ți explic la ce mă refer.

Șansele să găsești printr-un site sau printr-o reclamă online un job mai bun, o oportunitate de business sau de carieră mai ofertantă, un parteneriat profitabil, sau o oportunitate de dezvoltare nemaipomenită sunt relativ mici. Nu zic că ele nu există, dar sunt mici. 

Ceea ce poate fi o resursă infinită de oportunități este rețeaua ta de contacte, constituită din relațiile pe care ți le-ai format până acum. Iar asta îți spun din propria experiență.

Am obținut enorm de multe avantaje prin rețeaua ce mi-am format-o de-a lungul anilor. De la lucruri (aparent) mărunte ca o recomandare, o vorbă bună sau de încurajare, până la ponturi extrem de avantajoase pentru proiectele mele personale sau profesionale.

Așa că, pentru mine, a face networking nu este nu doar o activitate oarecare, ci este și o abilitate pe care mi-o rafinez constant. Timpul și energia pe care le investești în networking ți se vor întoarce sub forma unor investiții cu randament foarte bun. 

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient

Ce înseamnă networking-ul pentru introvertiți?

Sumarizat, networking-ul înseamnă să cunoști oameni noi și să dezvolți relații cu aceștia. Poți face asta online, dar din proprie experiență îți spun că s-ar putea să se dovedească a fi mult mai eficient offline, față în față cu interlocutorul tău.

Dacă numai citind aceste rânduri ai simțit un gol în stomac când ți-au trecut prin minte evenimente de tot felul, întâlniri mari, conferințe, workshop-uri, activități cu mulți oameni necunoscuți… vreau să-ți spun că te-nțeleg. Am fost și eu în aceeași situație. Nici nu consider c-am trecut complet peste nici în acest moment.

Nu spun că networking-ul este ușor, ci spun că se va dovedi avantajos dacă înveți să-l faci. 

Pentru persoane introvertite, mai liniștite, poate chiar mai sensibile, a face networking poate fi uneori de-a dreptul copleșitor. Drept urmare, ți-am pregătit în continuare o listă cu sfaturi practice care să te ajute să faci networking cu succes chiar dacă ești introvertit. 

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 1

1. E important pentru cei introvertiți să pornească cu obiective bine definite la asemenea evenimente

În loc să încerci să vorbești cu toată lumea la un eveniment, stabilește-ți un obiectiv realist. Gândește-te la ceea ce-ți dorești să obții prin networking, precum și la tipurile de persoane pe care dorești să le întâlnești. Acest lucru te poate ajuta să te concentrezi și să-ți direcționați eforturile în mod eficient.

De exemplu, ai putea să-ți propui să porți o conversație cu cel puțin trei persoane prezente la eveniment sau să-ți faci o nouă conexiune. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe calitate în detrimentul cantității și să-ți faci întregul proces de networking mai puțin copleșitor.

Îți recomand să nu țintești să ai neapărat o rețea mare din punct de vedere numeric, ci una pe care o poți gestiona, formată din persoane de calitate.

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 2

2. Dacă ești introvertit, pregătește-te în avans pentru evenimentele de networking

Înainte să participi la un eveniment, fă-ți temele despre orice subiect conex cu privire la acesta. Informează-te cu privire la gazdele evenimentului, la participanți, precum și cu privire la orice alt subiect de interes care ar putea să-ți ofere un punct de legătură conversațional cu cei prezenți la fața locului. 

Identifică grupurile de interes care sunt relevante pentru domeniul tău de activitate sau pentru interesele personale. Cercetează aceste grupuri în avans pentru a te familiariza cu participanții și temele abordate. Acest lucru te poate ajuta să te simți mai pregătit și să ai subiecte de conversație relevante în timpul interacțiunilor.

Astfel, îți vei face o idee mai clară despre cei cu care va urma să intri în contact la eveniment, ce subiecte de discuție ai putea să abordezi cu ei, precum și care sunt persoanele înspre care ar trebui să ai în vizor să te îndrepți în scop conversațional încă de la începutul evenimentului. 

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 3

3. Cei introvertiți au abilități de ascultare remarcabile – profită de ele

Abilitățile de ascultare ale introvertiților sunt adesea remarcabile și reprezintă unul dintre punctele lor forte.

Unul dintre aspectele notabile ale abilităților de ascultare ale introvertiților este capacitatea lor de a acorda atenție detaliilor. Fiind persoane observatoare și reflexive, introvertiții au tendința de a remarca nuanțele subtile ale discuțiilor și limbajului non-verbal. Aceasta le permite să intuiască și să înțeleagă mai profund ceea ce spune interlocutorul și să răspundă în mod adecvat.

„Moneda unei rețele reale nu este lăcomia, ci generozitatea.” –  Keith Ferrazzi

De asemenea, introvertiții sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a crea un spațiu sigur și confortabil pentru ceilalți să împărtășească gândurile și sentimentele lor. Ei sunt ascultători răbdători și își oferă întreaga atenție interlocutorului. Prin această atitudine, introvertiții pot încuraja persoanele din jur să se simtă înțelese și acceptate, ceea ce promovează comunicarea sinceră și deschisă.

Mai mult, introvertiții demonstrează adesea o abilitate remarcabilă de a empatiza cu ceilalți. Ei au capacitatea de a se pune în locul altor persoane, de a înțelege și de a simți emoțiile acestora. Această empatie profundă îi ajută să ofere sprijin și să răspundă într-un mod adecvat nevoilor și preocupărilor celorlalți.

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 4

4. E benefic pentru introvertiți să ia pauze eficient

Evenimentele de networking – sau orice tip de eveniment unde se face networking – pot fi cu adevărat copleșitoare pentru introvertiți, așa că fă pauze eficient atunci când simți că ai nevoie. 

Atunci când simți nevoia, găsește un spațiu liniștit, de preferat afară, pentru a te reîncărca și pentru a reflecta asupra conversațiilor pe care tocmai le-ai avut.

Pauzele te vor ajuta să rămâi plin de energie și implicat pe tot parcursul evenimentului.

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 5

5. Ulterior participării la un eveniment de networking, fă follow-up

După eveniment, fă follow-up cu persoanele cu care te-ai conectat. Trimite-le un mesaj personalizat prin care le mulțumești pentru conversație și exprimă-ți interesul pentru a rămâne în legătură cu ei. 

Acest lucru va ajuta la consolidarea conexiunii și la menținerea relației cu cei cu care ai luat contact la eveniment.

Făcând acest lucru, te vei distinge de restul oamenilor: cei mai mulți uită să facă acest lucru ulterior participării la un eveniment. Astfel, te vei asigura că vei rămâne în memoria celor cu care ai interacționat.

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 6

6. E esențial pentru introvertiți să rămână conectați cu cei cu care au făcut networking și să le aducă valoare oricând au ocazia

După ce ai cunoscut o persoană, v-ați conectat poate pe o rețea socială online sau ați rămas în contact, e un moment bun să nu dispari cu totul din peisaj.

Oferă valoare rețelei tale oricând ai ocazia și menține-ți rețeaua „caldă”. Poți face asta prin a trimite câte un mesaj din când în când, adresează întrebări, cere și tu la rândul tău câte un mic serviciu și așa mai departe.

Servește-ți rețeaua și ea te va servi pe tine.

A face networking este o abilitate care se construiește în timp. Nu fi prea dur cu tine dacă încă nu ai lucrat la această abilitate. Atât introvertiții cât și extravertiții pot avea dificultăți în a-și crea și menține o rețea profesională sau personală. 

Chiar dacă introvertiților le este greu să inițieze o conversație, lor le vine mai natural să dezvolte o relație autentică și profundă. Pe de altă parte, nici extrovertiților nu le este mai ușor: aceștia pot să inițieze conversații cu ușurință, dar vor avea dificultăți în a menține și dezvolta acele relații într-o manieră sănătoasă.

Networking pentru introvertiti 6 sfaturi de la experti ca sa faci networking eficient 7

Ca să descoperi care sunt Cele 5 SuperPuteri subapreciate ale Introvertiților, te invit la webinarul meu gratuit premium, în data de 6 iunie 2023, la ora 20:00. Înscrie-te aici, notează-ți evenimentul în agendă, și hai să descoperi cum să reușești ca introvertit într-o lume construită pentru extrovertiți. 

Tu ce alte ponturi folosești ca introvertit atunci când vine vorba de a face networking? Spune-mi în comentarii. 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *