Barbat incercand sa faca o prima impresie buna

Prima Impresie. Ce este și Cum o Putem Influența

Există multă confuzie legată de ideea de prima impresie. Este prima impresie importantă? Contează prima impresie? Se schimba în timp prima impresie?

În acest articol voi explica ce este prima impresie, cum și cât de repede se formează

Citește până la capăt și voi explica cu argumente științifice ce se întâmplă în mintea noastră atunci când întâlnim o persoană pe care nu o cunoaștem și cum putem să facem o primă impresie care să ne avatanjeze.

Ce este prima impresie?

Se zice: „Nu obții niciodată șansa să faci o a doua primă impresie”

Atunci când vorbim de etichetă vorbim, de fapt, foarte mult despre comunicare. De fapt aș zice, mai precis, despre ce mesaje transmitem.

Definiția primei impresii

Conform wikipedia.org, prima impresie este imaginea mentală pe care o persoană și-o formează în urma unei prime interacțiuni cu o persoană necunoscute.

Definiția cuvântului „impresie” în limba română este: IMPRÉSIE, impresii, s. f. Efect lăsat în conștiința omului de lucruri sau de întâmplări din jurul lui cu care vine în contact; (la pl.) gânduri, imagini întipărite în amintire.

Practic, prima impresie este acel moment când trimiți mesaje către cineva pe care abia l-ai cunoscut sau primești mesaje de la cineva pe care încă nu-l cunoști.

Ca un exemplu, prima impresie este despre ce mesaje transmiți atunci când intri într-o încăpere și ce mesaje descifrează cei care sunt deja în acea încăpere despre tine.

Oamenii sunt precum niște stații de emisie-recepție care permanent emit semnale (mesaje) și le intepretează pe cele din jur.

Prima impresie atunci cand cunosti pe cineva nou

Cum se formează prima impresie?

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când vedem o persoană necunoscută?

O echipă de la Harvard a descoperit că prima impresie este generată de creierul nostru reptilian, cea mai rapidă și cea mai primitivă parte a creierului.

Creierul reptilian este responsabil de instincte primare, de reproducere și conservare.

Se mai zice că este partea creierului responsabilă cu cei patru F: Feeding, Fighting, Fleeing și … Reproduction (nu pot folosi ultimul F în acest articol).

Creierul reptilian dă un răspuns automat care nu ține cont de experiențele anterioare, este doar un prim răspuns la un stimul extern.

Practic această parte a creierului face ca specia noastră să supraviețuiască.

În aceeași idee, în vremea când omul trăia în triburi de vânători-culegători, era necesară o fracțiune de secundă ca acesta să recunoască dacă o siluetă care îi intră în vizor este prădător sau pradă, animal sau om, prieten sau dușman – altfel spus ”fugi, luptă sau stai relaxat?”.

O fracțiune de secundă după care omul vânător-culegător mânca ori era mâncat.

Astăzi, deși trăim în medii mult mai complexe și nu mai avem acest pericol, de a ajunge prada cuiva, am păstrat acest reflex și ne adresăm instinctiv întrebarea: prieten sau dușman (friend or foe)?  

Dacă răspunsul e dușman, creierul nostru se declanșează: fugi sau lupți (fight or flight)? Cine e mai puternic?

În continuare ne răspundem la aceste întrebări după ce analizam vizual silueta din câmpul nostru vizual.

Așadar, instinctiv ne trebuie o fracțiune de secundă să analizăm ținuta și limbajul non-verbal. Facem asta de câteva milioane de ani.

Cât de precisă este prima impresie?  

Economistul John Kenneth Galbraith zicea „Între opțiunea de a face pe cineva să se răzgândească și de a dovedi că nu e nevoie de asta, aproape toată lumea se concentrează pe dovezi.”

În alte cuvinte, nouă ca oameni ne este greu să acceptăm schimbarea, mai ales când vine vorba de convingerile noastre.

Dacă ni s-a format o idee despre ceva sau cineva, ne va fi greu să ne convingem că de fapt nu e așa. Nu va fi imposibil, dar e nevoie de mult timp și efort pentru a ne schimba opinia și convingerile.

Un alt concept interesant este și teoria adevărului prestabilit (truth-default theory).

Conform acestei teorii, noi oamenii tindem să acceptăm ceea ce se află în fața noastră ca fiind adevărat, chiar și atunci când avem dovezi că nu este așa. Credem că cei din fața noastră sunt onești pentru că nu avem niciun mecanism prin care să detectăm un comportament înșelător.

În cartea lui Malcom Gladwell „De vorbă cu necunoscuții” se găsesc foarte multe exemple, cazuri reale și celebre din lume, despre ce efecte are această teorie în viețile noastre.

Ca o concluzie a acestor două surse pe care le-am citat, creierul nostru își formează o imagine mentală pe care apoi o poate schimba foarte greu.

Și acum, aplicând în viața noastră de zi cu zi, vom vedea că după ce am cunoscut o persoană nouă, tot ce se va întâmpla din acel moment în relația cu acea persoana va fi filtrat prin impresiile inițiale.

Creierul nostru va căuta motive să își arate cât de multă dreptate a avut cu prima impresie. Și, tot studiile arată că de cele mai multe ori are dreptate.

Prima impresie
Prima Impresie. Ce este și Cum o Putem Influența 8

Cât de mult contează prima impresie?

Un studiu desfășurat la universitatea din Austin, Texas arată că oamenii pot aprecia corect 9 din 10 trăsături de personalitate doar privind o fotografie a unei persoane necunoscute lor. Ba mai mult, această precizie a fost obținută atunci când persoanele din fotografii nu au avut expresii mimate ci au fost naturale.

Trăsăturile de personalitate în cauză au fost: cât de extrovertită, agreabilă, conștiincioasă, stabilă emoțional, deschisă, plăcută e persoana, despre stima sa de sine, cât de singură se simte, cât este de religioasă este și orientările politice.

Un alt studiu arată că nu există diferențe semnificative între cum au apreciat studenții profesorii lor după un semestru și cum au apreciat studenții dintr-un alt grup, aceeași profesori, după ce doar au văzut scurte filmulețe fără sunet de 2 până la 5 secunde cu aceeași profesori.

Incredibil, nu-i așa? 2 secunde în care am observat doar limbaj non-verbal ne dau la fel de multe informații despre o persoană cu care am avut interacțiuni câteva luni.

Așadar, judecăm destul de precis oamenii, având la dispoziție foarte puține informații.

Și mai mult decât atât, ne vine și greu să ne convingem noi înșine că ne-am înșelat, dacă este cazul.

Cu alte cuvinte, ne formăm o primă impresie într-o fracțiune de secundă, este destul de precisă și este greu să o schimbăm.


Cum să faci o primă impresie memorabilă” și te învăț cum se formează prima impresie și ce poți face tu ca să o influențezi.


Ce putem influența la prima impresie?

Indiferent că acceptăm sau nu, prima impresie este importantă. Sau cel puțin așa ne zice știința din spate.

Practic prima impresie influențează viitoarea relație, din acest motiv am vrea sa fim siguri că facem o prima impresie memorabilă, care transmite mesajele potrivite despre noi: suntem de încredere, suntem profesioniști, suntem deschiși, etc (sau nu?).

Eu unul evit să vorbesc despre o primă impresie bună sau o primă impresie rea pentru că nu cred că lucrurile sunt albe sau negre. Din punctul meu de vedere, există o primă impresie memorabilă, care transmite mesajul pe care tu ți l-ai stabilit dinainte.

În secolul vitezei, oamenii vor să știe într-o clipită cine suntem și ce vrem.

Prima impresie este formată din două compomenente:

  • Ce mesaj transmitem – adică cum ne comportăm, prezentăm și comunicăm în momentul primei interacțiuni;
  • Cum este interpretat acel mesaj – ce imagine mentală se formează.
Grafic ce explica prima impresie
Ce putem și ce nu putem influența în formarea primei impresii

Dacă asupra interpretării mesajului nu avem control, asupra mesajului în sine avem.

Există totuși trei elemente pe care le putem influența în mesajul pe care îl transmitem. Acestea sunt:

  • ținuta;
  • expresia facială;
  • primele cuvinte pe care le rostim.

Și acum să le luăm pe rând.

Ținuta

Ținuta este de fapt tot ceea ce presupune prezența noastră. Ținuta include stilul vestimentar, postura, gesturile, atitudinea și aspectul exterior, în general.

Ținuta este ce tot ce se vede la noi din exterior.

Stilul vestimentar

Oamenii sunt animale de trib, drept urmare, tot din evoluția noastră, ne-am învățat să ne recunoaștem semenii după aspectul exterior.

Acum câteva mii de ani, siluetele care aveau aceeași înfățișare ca strămoșii noștri erau prieteni, adică din același trib,iar cei care aveau altă înfățișare ne erau dușmani. Așadar, în zilele noastre, creierul nostru instinctiv îi asimilează pe cei care sunt îmbrăcați ca noi ca fiind prieteni, oameni agreabili, iar cei care nu sunt ca noi, mai puțin agreabili.

Este un instinct de supraviețuire, așa cum am explicat la începutul acestui articol.

Acum imaginează-ți cum te simți când întâlnești pe cineva care are același stil vestimentar ca și tine. Cum te face să te simți? Accepți ușor respectiva persoană? Te împrietenești mai ușor cu ea?

Mai mult ca sigur vestimentația celui din fața ta va avea un efect asupra ta. Te va face să te simți intr-un fel sau altul.

De aici și ideea de cod vestimentar sau dresscode.

Sunt unele medii de lucru unde se poartă costum și cravată, în altele unde se poarta teniși și tricou.

Așadar, daca vreau sa fiu plăcut și să deschid ușor uși către relații noi, mă îmbrac conform dresscode-ului locului unde merg.

Merg la o întâlnire cu un director de banca, mai mult ca sigur voi purta un costum, merg la o petrecere sau un grătar cu prietenii, mă voi îmbrăca lejer, casual.

Diferite industrii au diferite dresscode-uri. Probabil știi deja că în unele domenii sunt obligatorii costumul și cravata, în altele nu.

Important este să știi să te adaptezi, să te îmbraci conform mediului unde vei merge. Exemplu concret este Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Vine din industria IT și la toate conferințele este îmbrăcat în tricou sau hanorac, dar când este chemat în fața congresului american sau a europarlamentarilor poartă costum și cravata. Merge în alt trib și vrea să arate că îl respectă.

prima impresie
Vestimentația lui Mark Zuckerberg la o conferință (stânga) vs. congresul american (dreapta)

Postura și gesturile

Atunci când intrăm într-o încăpere, oamenii observă postura și non-verbalul nostru. Vor analiza și trage concluziile imediat.

Oamenii vor aprecia în primul rând daca ești o persoană în confort în acel moment sau nu, de aceea este recomandat să fii atent la postura ta.

Umerii lăsați, corpul aplecat spre în față și privirea în pământ vor transmite despre tine că ești nesigur, că nu vrei sa fii acolo și că nu te simți bine. Daca mai ții și mâinile în buzunar, încrucișate sau cum se zice în popor cu „mâinile în sân”, șansele ca tu sa fii „magnetic” sunt diminuate semnificativ.

De aceea este bine sa fim atenți la ce transmit postura și gesturile noastre. Putem să ne uităm la noi înșine în oglindă înainte de o întâlnire și să ne întrebăm ce ar crede o persoană care ne vede pentru prima oară despre noi. Ce arată postura și gesturile noastre?

Statul excesiv pe scaun la birou sau în mașină, stilul de viață sedentar pot influența postura noastră. Dacă încă nu ai o postură care să inspire încredere și siguranța de sine, poți lucra la asta. Un kinetoterapeut îți poate recomanda exerciții prin care iți poți corecta postura.

Aloca-ți timp să lucrezi, să faci exerciții de îmbunătățire și apoi vei vedea efectele. Nu te aștepta ca după ce ai citit acest articol să mergi la următoarea conferință cu pieptul scos în față și să te aștepți la rezultate imediat pentru că riști să pari fals, prefăcut, lipsit de autenticitate și nu vei fi „magnetic” pentru oamenii din jurul tău.

Lucrează la postura ta, dacă e nevoie, și vei vedea efectele în timp.

Gesturile

Gesturile trădează ceea ce simțim noi în interior.

Daca vom fi nervoși, emoționați și ne vom simți inconfortabili, acest lucru se va regăsi în modul cum strângem mâna, cât de mult dăm din cap sau ce facem cu degetele.

E o idee bună să îți lași mâinile vizibile și să limitezi gesturile inutile în acel moment.

Capetele încoronate au foarte puține gesturi atunci când ies în public. În acest fel par foarte stăpâne pe sine și se remarcă în fața supușilor lor.

În acest caz less is more.

zambet
Un zâmbet te va face mereu mai abordabil

Expresia facială

Un alt lucru care stă în controlul nostru atunci când facem prima impresie este expresia feței. Și expresia feței, ca și gesturile, trădează ceea ce simțim în interior.

Cea mai bună recomandare în acest sens este să zâmbești.

Zâmbetul, împreună cu strângerea de mână, ar trebui să fie o reacție standard atunci când cunoaștem persoane noi.

Nu trebuie sa fie un zâmbet exagerat sau acel zâmbet care vine după o gluma foarte bună, ci un zâmbet cu suflet.

Un zâmbet arată încredere în sine chiar și atunci când încrederea în sine lipsește cu desăvârșire. Zâmbind nu numai ca vei fi mai „magnetic” pentru cei din jur dar vei elibera in creier endorfine și iți vei crea o stare de bine.

Referitor la strângerea de mână, aceasta trebuie să fie la fel de fermă ca a celui cu care dăm mâna, palma să fie uscată și perfect întinsă și să dureze maxim cât timp ne spunem tot numele, prenumele, eventual poziția. Voi detalia într-un articol separat cum se face o strângere de mână corectă.


Citește și „Cum să Începi o Conversație. 4 Recomandări pentru a Începe Conversații cu Impact.


Conversation starter

Primele cuvinte rostite

Ultimul element care stă în puterea ta atunci când faci o prima impresie este ceea ce spui prima oară. Dar nu e important doar ce spui, ci și cum o spui.

În general, atunci când cunoaștem o persoana nouă, ne prezentăm și începem o conversație. Atunci când te prezinți ține minte că trebuie să rămâi în mintea interlocutorului cumva.

Standard, atunci când ne prezentăm ne spunem numele, prenumele și eventual poziția sau rolul nostru.

„Salut, sunt Adrian Murariu și sunt trainer de etichetă”

„Salut, sunt Adrian și sunt gazda voastră în seara asta”

„Salut, sunt Adrian, fratele mirelui și mă bucur să  vă cunosc”

Daca știi să folosești umor și se pretează în situația în care te afli, perfect, aici e momentul să începi cu o gluma bună.

„Salut, sunt Adrian, cel care v-a plictisit azi dimineață cu un speech despre branding personal.”

 „Salut, sunt Adrian și sunt magician. Transform oamenii în branduri magnetice. Sau antimagnetice – depinde la care parte a magnetului ne referim.”

Dacă nu poți să te folosești de umor, fie pentru că nu ești bun la asta fie că nu e cazul în situația în care te afli, prezintă-te cu nume, prenume și poziție.

Și acum am să iți dau un mic truc pentru a-ți spune numele astfel încât să fie memorabil.

Atunci când te prezinți, fii atent să lași o mică pauză între nume și prenume și, pe cât posibil, să iți spui prenumele pe un ton ascendent și numele pe unul descendent.

În acest fel, te asiguri că interlocutorul a avut timp să proceseze numele tău, mai ales daca nu este un nume ușor de reținut.

Concluzie

Prima impresie este importantă și contează, atât în sens pozitiv, cât și negativ. În sens pozitiv ne ajută să creăm punți între noi, în sens negativ ne face să avem prejudecăți.

La un interviu de angajare sau la semnarea unui contract nou, prima impresie poate fi cea care dă rezultatul final „da” sau „nu”. La fel și la întâlnirile amoroase.

Vestea bună totuși este că există anumite elemente care stau în puterea noastră pentru a crea o primă impresie memorabilă, care să ne avantajeze și care să reflecte ceea ce vrem noi să transmitem.


Citește și „Cum Scrii Corect un E-mail Profesional”.


Bonus

Acum, la final, aș vrea sa iți dau un mic bonus. Vreau să iți spun despre un truc foarte simplu care te va ajuta sa faci o prima impresie memorabilă atunci când mergi la evenimente unde nu cunoști pe nimeni și vrei sa fii relaxat și să inspiri încredere și profesionalism.

Creierul nostru nu percepe diferențele între lucrurile pe care ni le imaginăm, le-am visat sau ni s-au întâmplat.

Astfel că, schimbările vegetative apar și atunci când suntem într-un parc de distracții și ne dăm cu un trenuleț roller coaster, dar și atunci când suntem în casă, închidem ochii și ne imaginăm că ne dăm într-un roller coaster.

Înainte de evenimente încearcă să parcurgi tot filmul evenimentului în cap. Imaginează-ți că ai intrat în sală, imaginează-ți că vezi locul pe care urmează să te așezi, imaginează-ți ce oameni vei întâlni pe drum, cum vei reacționa, cum te vei prezenta, ce le vei spune. Și fă asta cu cat mai multe detalii, închipuie-ți că simți temperatura din sala, mirosul, gălăgia.

Făcând acest truc, când se va întâmpla efectiv evenimentul, creierul tău va crede că ai mai fost acolo și așa au dispărut și emoțiile și nesiguranța iar acest lucru se va simți în interacțiunile cu oamenii pe care îi vei cunoaște atunci.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *