Care este Diferența dintre Șampanie și Vin Spumant?
Acum câțiva ani îi povesteam unei amice că am organizat un eveniment. Ca să arăt cât de frumos s-a terminat evenimentul, i-am zis: „La final am sărbătorit cu o sticlă de șampanie!”. Fiind o cunoscătoare în ale băuturilor, m-a întrebat imediat „Șampanie, șampanie sau vin spumant?”.
Uite așa am căzut și eu în patima de a numi orice vin spumant o șampanie.
Sintagma „a ciocni o cupă de șampanie” este atât de des folosită când se face referire la ocaziile speciale, inclusiv în titlurile de presă, încât i-am putea face invidioși pe bogații lumii pentru că noi sărbătorim doar cu șampanie. Mai mult, am putea crede că îi îmbogățim pe francezii producători de băutura spumantă atât de celebră.
Dar chiar așa să fie?
Citește acest articol până la final și vei afla care este diferența dintre șampanie și vinul spumant, ba chiar am să-ți povestesc experiența mea cu acest tip de vin.
Ce este șampania?
Șampania este un tip de vin spumant, obținut prin procedee specifice, provenit exclusiv din regiunea Champagne din Nord-Estul Franței.
Procesul de obținere a vinului de Champagne este unul complex, îndelungat, strict reglementat și depinde de factori specifici acestei regiuni.
Principalii struguri folosiți în producerea acestui vin sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Deși în regiune sunt permiși și alți struguri, aceștia reprezintă doar un mic procent din vii.
Istoria șampaniei
Încă de la începuturile Creștinismului, vinul a fost folosit în euharistie, iar viile erau deținute de mănăstiri. Vinul de Champagne și-a ocupat locul în istorie în anul 496 după ce în ziua de Crăciun a acestui an, regele Clovis I a fost botezat în rit catolic latin în catedrala din Reims și încoronat rege al francilor. Episcopul de Reims de la acea vreme, Saint Rémi, însuși născut între viile din Champagne, a folosit vinuri din regiune pentru botez astfel creând legătura dintre regalitate și aceste vinuri speciale.
În următoarele secole, toate încoronările franceze au avut loc în Reims, capitala regiunii Champagne. La banchetele regale „curgea” șampania, iar ulterior a devenit un obicei ca tuturor capetelor încoronate care vizitau regiunea să li se ofere cadou băutura fină.
După secolul al XII-lea, prestigiul acestui vin a depășit granițele naționale, devenind din ce în ce mai popular în întreaga lume.
În secolul XVIII-lea, vinul de șampanie era deja consacrat în mintea oamenilor ca un vin pentru momente de celebrare, astfel încât a fost singurul vin servit la Sărbătorea Federației (Fête de la Fédération) din 14 iulie 1790 pentru a celebra rezultatul Revoluției Franceze pe Champ de Mars.
Așadar, din istorie aflăm că acest tip de vin a fost servit la momente ceremonioase precum încoronări ale regilor sau nunți regale, la momente de celebrare a unor victorii sau la semnarea unor tratate importante (precum Tratatul de la Maastricht). Deci „a ciocni o cupă de șampanie” chiar are o istorie lungă, plină de semnificații.
Tipuri de șampanie
Vinul de Champagne se poate clasifica în funcție de stilul de producere și conținutul de zahăr din vin. Mai jos sunt informații pe care le veți putea recunoaște pe o etichetă atunci când achiziționați o sticlă de șampanie.
În funcție de stilul de producere
Blanc de blanc – adică „albă din alb” provine din struguri albi (Chardonnay)
Blanc de noir – adică „albă din negru” provine din struguri negri (Pinot Noir și/sau Pinot Meunier)
Rosé – provine dintr-un amestec de vin roșu și alb înainte de îmbuteliere
Non-Vintage (NV) – probabil și cel mai întâlnit stil care cuprinde aproximativ 80-90% din piața de șampanie, provine dintr-un mix de struguri astfel încât să creeze ceea ce se numește „stilul casei”. Acest stil de producere a șampaniei creează consistență astfel încât consumatorul să se aștepte de la același vinificator același gust în fiecare an.
Vintage – se produce doar anii în care recolta a fost de o calitate excepțională, exclusiv din struguri din acel an, după un procedeu care durează mult mai mult. Sub 10% din șampaniile produse sunt vintage, iar pe etichetă vei găsi și anul recoltei.
Există producători de vinuri care se bazează exclusiv pe vintage, cum ar fi Dom Pérignon, Salon și Cristal. Așa se justifică și prețul lor de sute sau chiar mii de euro.
În funcție de conținutul de zahăr
- Brut natural/ Brut Zero: 0 zahăr;
- Extra Brut: < 6 g zahar/l, adică un vin foarte sec;
- Brut: < 12 g zahar/l, de la foarte sec la sec, probabil cel mai des întâlnit;
- Extra Dry/ Extra Sec: 12-20 g zahar/l, un vin destul de sec;
- Sec: 17-35 g zahar/l;
- Demi-sec: 35-50 g zahar/l;
- Doux: > 50 g zahar/l, adică dulce.
Cum se produce șampania?
Acest vin se produce după o metodă tradițională numită Méthode Champenoise.
Pe scurt, pașii sunt următorii:
- Culegerea recoltei. Unii producători de șampanie tradiționali o culeg încă manual, nu cu mașini, pentru a prezerva cât mai bine strugurele înainte de presă;
- Prima fermentație din care rezultă vinul principal. Până aici, procesul este similar cu producerea oricărui vin. În acest stadiu vinul este foarte acid și nu are efervescență;
- Cupajarea sau asamblarea vinului. În acest pas se amestecă vinurile din care se va obține „stilul casei”;
- A doua fermentație, sau tirajarea, este pasul în care este adăugat liqueur de tirage (amestecul de zaharuri și drojdii). Vinul este apoi pus în sticle cu gât lung, care rezistă la presiuni mari, la care se montează capse de metal speciale sau dopuri provizorii, prinse de obicei de sticle cu agrafe. Conform reglementărilor franceze, această etapă se desfășoară minimum 15 luni pentru vinurile non-vintage și minimum 36 luni pentru vinurile vintage;
- Remuajul se face la sfârșitul perioadei de învechire și constă în aducerea depozitului de drojdii pe dop. Acest lucru se face prin amplasarea sticlelor într-un pupitru special, cu gâtul în jos, și rotirea lor zilnic astfel încât drojdiile să se poată depună pe dop;
- Degorjarea presupune practic procesul de îndepărtare a drojdiilor prin eliminarea dopului provizoriu în care s-au sedimentat în prealabil drojdiile;
- Adăugarea licorii de expediție. Aici se adaugă șampanie astfel încât să se completeze pierderile suferite prin degorjare. Totodată, în acest pas se adaugă și amestecul de zahăr care va determina cât de dulce va fi spumantul final (extra brut, brut, extra sec etc);
- Spălarea sticlelor, adăugarea dopului final, etichetarea și pregătirea sticlei pentru vânzare, așa cum o vei găsi pe raft.
De ce este șampania scumpă?
După cum ai remarcat, prepararea vinului spumant numit popular șampanie este un proces laborios, executat după un reguli stricte, cu struguri dintr-o zonă foarte specifică a Franței. Dacă mai pui și lunga istorie și semnificația vinului dată de evenimentele la care a fost servit (ceremonii, evenimente regale, evenimente marcante în istorie etc), este destul de clar de ce acest spumant se vinde mai scump în comparație cu alte vinuri efervescente.
În Franța, cele mai ieftine vinuri spumante din Champagne se vând la hypermarket-uri cu prețuri începând cu 14 EUR. La cramele producătoare din regiunea Champagne poți cumpăra o sticlă cu 16-19 EUR.
Eticheta în servirea și consumarea șampaniei
- Răcește vinul. Șampania, ca orice alt vin spumant, se servește rece, preferabil la o temperatură între 8 și 10 grade Celsius. Pentru a face asta, poți pune sticla într-o găleată cu gheață, frapieră sau în zona cea mai rece a frigiderului.
- Îndepărtează folia de pe dop și desfă grila metalică în care se află dopul. Bineînțeles, dacă sticla e abia scoasă de la gheață, poți folosi un prosop de bucătărie sau un șervet pentru a o usca. Din moment ce grila metalică este scoasă, trebuie mereu să ții o mână pe dop. Acum urmează partea interesantă.
- Ține sticla la 45 de grade, ai grijă ca dopul să nu țintească spre vreo persoană sau spre vreo lustră, televizor, și, cu mâna cea mai puternică răsucești ușor sticla până când se eliberează tot gazul și dopul iese ușor. Într-un mod ideal, elegant, nu se aude niciun „poc” și nici nu se irosește niciun pic din vinul prețios.
- Șampania se bea din pahare înalte, înguste, în formă de lalea, astfel încât bulele să se păstreze mai mult timp în pahar și să te poți bucura de efervescența băuturii mai mult timp. Paharul se ține de picior astfel încât să nu se încălzească băutura.
Șampania se poate consuma în orice moment al zilei, atât ca vin de fel principal, cât și ca vin de desert datorită multiplelor tipuri existente pe piață.
Câteva recomandări extra:
- Înainte să le desfaci, ține sticlele de șampanie în zone întunecoase, ideal la temperaturi în jurul a 10 grade Celsius;
- Este preferabil să speli paharele de șampanie manual, cu apă caldă, și să le usuci natural deoarece urmele de detergent pot altera calitatea băuturii;
Ce să NU faci cu o sticlă de șampanie:
- Nu o agita înainte de a o deschide. Never, niciodată, jamais;
- Nu o răci la congelator. Pur și simplu nu funcționează așa.
Și totuși, de unde vine „să ciocnim o cupă de șampanie”?
Acum că e evident că șampania se consumă din pahare înalte în formă de la lalea, totuși de unde vine expresia „cupă de șampanie”? Cupa este exact opusul unui pahar de șampanie și este destul de contraintuitiv să bei un vin spumant dintr-un astfel de pahar.
Am două explicații aici:
- Cupele erau la modă pentru a bea băuturi fine în anii 20-40 și așa a rămas în limbajul comun „cupă de șampanie”;
- Eroare la traducere. Și nu e doar problema în limba română, stați liniștiți. În Franța, „une coupe de […]” înseamnă doar un pahar din acea băutură. Când vrei să bei doar un pahar de vin, ceri „une coupe de vin”. Așadar, „o cupă de vin” nu este chiar cea mai fidelă traducere.
Comitetul Interprofesional al Vinului de Șampanie
Ce mai este interesant de știut este că în scopul protejării reputației și a monitoriza Champagne și forțele de marketing, precum și de a stabili și monitoriza reglementările pentru producția podgoriilor și metodele de vinificare Regiunea vinului cu șampanie, a fost creat în 1941 Comitetul Interprofesional al Vinului de Șampanie (CIVC). Așa că, dacă cumva aveți de gând să terfeliți brandul acestui vin, veți fi tras de urechi de acest comitet.
Băutura celebră trece prin momente grele după criza de coronavirus deoarece numărul evenimentelor festive au scăzut dramatic, implicit și consumul de șampanie. În anul 2020, 100 milioane de sticle de șampanie au rămas în stocul producătorilor astfel marcând pierderi de 1,7 miliarde de EUR. Mai jos, vă las un video de prezentare a acestui vin minunat provenit din zona Champagne:
Vinul spumant
Așa cum ați aflat deja, toate șampaniile sunt vinuri spumante, dar nu toate vinurile spumante sunt șampanii.
Vinul spumant este un vin care trece prin două fermentări: prima este asemănătoare unui vin obișnuit, iar prin a doua vinul reține dioxidul de carbon. De aici și efervescența acestui vin.
În engleză se numesc „sparkling wines”, iar în limba franceză, orice alt vin spumant în afară de cel provenit din zona Champagne, se numește generic „vin mousseux”.
Există mai multe metode prin care se poate obține un vin spumant:
- Metoda tradițională Champegnoise – prin care se produc vinurile din regiunea Champagne. Am scris mai sus exact în se constă această metodă.
- Metoda Chamat sau Cuve – metoda convențională
În această metodă, pentru a doua fermentare se folosesc cisterne presurizate de inox, în care se adaugă și drojdia proaspătă și zahărul pentru a simula rapid fermentarea în mediul presurizat. Vinul este apoi îmbuteliat folosind un îmbuteliator de contrapresiune.
- Metoda transferului
Este foarte asemănătoare cu metoda tradițională, doar că după ce bulele de dioxid de carbon s-au format în sticle, vinul este decantat în recipiente mari, drojdiile sunt separate, iar apoi vinul este reîmbuteliat în sticla finală.
- Metoda impregnării cu dioxid de carbon
Această metodă este folosită de asemenea în prepararea băuturilor carbogazoase și constă în introducerea dioxidului de carbon în lichid, fără a fi necesară o a doua fermentare. Acest tipuri de vinuri intră în categoria de vinuri spumoase și mai puțin în categoria de spumante. Totuși, din sursele mele îmi este neclar dacă e sau nu vin spumant vinul obținut așa.
Alte tipuri vinuri spumante
În afară de vinul de Champagne, care este cel mai cunoscut vin spumant cu o denumire protejată în UE, în Europa găsim și alte tipuri de vinuri spumante populare.
Prosecco
Prosecco este un vin italian foarte popular ce provine din zona Veneției, produs prin metoda convențională, deci a doua fermentare se produce în cisterne de inox, din struguri Glera (sau Prosecco). De obicei este mai dulce decât șampania.
Cava
Cava este un vin spaniol ce provine din Catalonia și este produs prin metoda tradițională Champegnoise. De obicei are o aromă florală și este mai dulce ca prosecco.
Sekt
Sekt este termenul german pentru vin spumant. Se caracterizează prin nivel redus de alcool și dulceață.
Cremant
Este un alt tip de vin spumant din Franța, produs în afara regiunii Champagne, prin aceeași metodă tradițională. Este un vin de o calitate excelentă, dar care nu are tradiția și reputația șampaniei, de aici și prețul mult mai mic.
Eticheta în servirea și consumarea vinului spumant
Singura diferență este că vinul spumant se poate consuma și în alte tipuri de pahare, tot înalte astfel încât să se păstreze efervescența băuturii prin ținerea bulelor cât mai mult timp în pahar.
Aici putem folosi paharele de tip flută. Da, știu, sunt foarte asemănătoare cu cele în funcție de lalea, dar totuși diferite.
Paharul de vin, indiferent de ce tip de vin este, se ține de picior, mai ales în cazul spumantelor care se consumă reci.
Încheiere
Primul eveniment de sărbătoare la care am participat când am ajuns în Franța a fost ziua de naștere a unei colege de birou. Așa cum se obișnuia, ne-a invitat la celebra „ciocnire a unei cupe de șampanie”. Am mers, am degustat, iar în scurt timp minunata băutură care s-a epuizat. Atunci, colega mea a scos de la rece următoarea sticlă care, surpriză, nu mai era șampanie, ci cremant. Așa am descoperit eu această alternativă la șampanie, mult mai accesibilă ca preț (prețurile încep de pe la 6 EUR), de o calitate extraordinară, poate uneori chiar mai bună ca a băuturii celebre de la Reims. Am aflat că unii francezi preferă un cremant scump, decât o șampanie ieftină. Și cam are sens, nu?
Ulterior, amica de care vă povesteam la începutul articolului m-a învățat următoarele: „Adrian, șampanie desfaci doar la evenimente festive, cu adevărat importante, sau dacă ești vreun milionar. Dacă vrei să te bucuri de un vin spumant bun într-o zi oarecare, desfaci un cremant. Păstrează șampania pentru momentele speciale.”
Cam atât în acest articol, sper că v-a plăcut subiectul. Dacă vreți să aflați mai multe învățături de la amica mai pregătită în ale băuturilor decât mine, și anume Marina Samoilă sommelier la www.desprevin.ro, vă las mai jos linkurile podcastului pe care l-am înregistrat cu ea.
Ascultă episodul pe Google Podcast, Apple Podcast, Spotify, Anchor sau caută episodul 18 din podcastul Eticheta fără E-uri