Top 10+ cărți dezvoltare personală și nonficțiune
În acest articol îți voi prezenta o listă de cărți care pe mine m-au ajutat foarte mult în viața de zi cu zi, cărți pe care ți le recomand și ție.
Sunt cărți pe care le-am pus sub categoria vastă a dezvoltării personale și nonficțiune, dar de fapt vei găsi în această listă cărți de psihologie, antropologie, comunicare, leadership, nutriție, business, chiar și autobiografii ale unor oameni celebri.
Le-am grupat în această listă pentru din fiecare am învățat cel puțin un lucru pe care l-am implementat și, într-un fel sau altul, am ajuns să devin puțin mai bun la nivel profesional sau personal.
Cum și când citesc cărți de dezvoltare personală
De obicei citesc sau ascult astfel de cărți în prima jumătate a zilei.
Asta pentru că sunt mai odihnit, am mintea mai limpede și pot „absorbi” mai ușor informațiile din aceste cărți/audiobooks.
Atunci când fac sport, ascult un audiobook.
Atunci când merg pe jos spre serviciu, ascult un audiobook.
Iar când călătoresc sau am timp de relaxare în zile libere și week-enduri, citesc de pe Kindle.
Așa că mai toată biblioteca mea o am în format digital, ori în Audible, ori în Kindle.
Seara, înainte de culcare, citesc de obicei ficțiune pentru că îmi permite să mă relaxez și să intru în altă lume înainte de a adormi. Și aici folosesc Kindleul Paperwhite pe care îl consider excelent.
Înainte de a începe, vreau să fac câteva mențiuni:
- Aproape titlurile sunt în engleză pentru că am copiat titlurile direct din biblioteca mea digitală;
- Lista este relativ lungă, așa că îți recomand să salvezi linkul și să revii oricând vrei o altă recomandare de la mine;
- Ordinea în această listă este una aleatorie. Practic am copiat titlu cu titlu din Audible sau din Kindle;
- După fiecare carte vei găsi linkuri de unde ai putea cumpăra cartea. Acolo unde am găsit și varianta în limba română, am specificat lângă link;
- Un share pe conturile tale de social media ar face extrem de mult bine acestui blog, iar eu ți-aș fi veșnic recunoscător.
Și acum să trecem la lista de recomandări de cărți dezvoltare personală și nonficțiune.
Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones de James Clear
Este unul dintre puținele audiobookuri pe care am l-am ascultat de două ori. Atât de important mi se pare subiectul acestei cărți.
Pe scurt, cartea te ajută să înțelegi mai bine puterea obiceiurilor pe care le ai zi de zi și îți oferă metode prin care să îți formezi obiceiuri noi bune sau să scapi de obiceiuri vechi dăunătoare.
Autorul este un blogger celebru, iar cartea este scrisă într-o manieră ușor de parcurs.
Suntem ceea ce facem în fiecare zi, ce facem în mod repetat. Așa că excelența nu este altceva decât un obicei.
Merită să ai această carte în biblioteca ta pentru că te va ajuta cu adevărat să lucrezi la obiceiurile tale.
Cumpără cartea de pe Libris, Elefant.ro sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).
Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams de Matthew Walker
O carte care m-a făcut să fiu mult mai conștient de importanța somnului de calitate.
Autorul este un om de știință britanic, profesor în neuroștiință și psihologie la Universitatea din California, Berkley, iar tot ce vei găsi în această carte vine ca urmare a cercetărilor pe care le-a desfășurat.
Această carte mi-a schimbat câteva obiceiuri și m-a făcut să pun mult mai mult accent pe recuperare, somn de calitate astfel încât să devin mai eficient în timpul zilei.
Merită să o citești/asculți de mai multe ori pentru că informațiile din ea sunt chiar life-changing.
Cumpără cartea de pe Libris (în lb. română), Elefant.ro sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).
Never Split the Difference: Negotiating as if Your Life Depended on It de Chris Voss
Chris Voss este un fost negociator FBI, actualmente om de afaceri și profesor la mai multe universități de top din lume.
Cartea aceasta este un mix de informații utile și povești personale, de pe vremea când Voss negocia cu teroriști sau grupuri de răpitori.
Așa că dacă ești interesat de negociere și știința din spate, cartea aceasta este perfectă.
Cumpără cartea de pe Libris, Elefant.ro (în lb. română) sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).
Citește și „Cum Scrii Corect un E-mail Profesional”.
Talking to Strangers: What We Should Know About the People We Don’t Know de Malcom Gladwell
Apropo de prima impresie, această carte merge foarte în detaliu despre ce mesaje recepționăm de la oamenii din fața noastră. Sau nu recepționăm.
Această carte mi se pare că se completează bine cu „Never Split the Difference” pentru că ambele îți oferă o perspectivă interesantă asupra minciunii, transparenței și a disimulării pe care oamenii le fac în mod continuu.
Cumpără cartea de pe Libris (în lb. română), Elefant.ro sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).
Și dacă încă nu ai văzut încă webinarul meru despre webinar, îl poți vedea gratuit aici, sau poți citi articolul scris de mine aici.
Can’t Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds de David Goggins
Am ascultat această carte în mașină, atunci când m-am mutat din România în Franța. Eram singur în mașină, în week-end, pe autostradă în Ungaria când mașina a avut o defecțiune tehnică și eram nevoit să opresc foarte des. Efectiv cartea asta mi-a dat un boost de mental toughness ca să ajung la destinație.
Goggins e este un om mașinărie. La bază să zicem că este un fost membru al US Navy SEAL și ultramaratonist, transformat (și) în speaker motivațional și autor. Dar nu este genul de speaker motivațional superficial, care regurgitează ce au scris alții prin alte cărți, ci mai degrabă unul autentic, cu o poveste personală impresionantă.
Audiobookul de pe Audible este o combinație între un audiobook tradițional și un podcast pentru că după fiecare capitol, naratorul cărții (Adam Skolnick) are o discuție cu autorul David Goggins. Practic primești un pic de extra povești, motivație și inspirație dacă asculți cartea de pe Audible.
Ca să rezum, dacă vrei o carte despre motivație, inspirație, disciplină, mental toughness, „Can’t Hurt Me” este o alegere pe care ți-o recomand.
Cumpără cartea de pe Libris, Elefant.ro sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible). Din păcate nu am găsit-o nicăieri tradusă în limba română.
Leaders: Myth and Reality de Stanley McChrystal, Jeff Eggers, Jay Mangone
Autorul vedetă dintre cei trei care semnează cartea este cu siguranță generalul american McChrystal, actualmente speaker internațional și om de afaceri.
Cartea este despre leadership, evident, și de unde să învățăm leadership dacă nu de la niște militari americani.
În carte analizează profilurile a 13 lideri de talie mondială, printre care Walt Disney, Coco Chanel, Martin Luther King și Robert E. Lee. E o combinație de lecții de istorie combinat cu învățături despre leadership, puse într-o manieră ușor de urmărit.
Cartea este cu siguranță de citit, fără discuții. Că McChrystal a rămas în istorie și pentru alte lucruri (vezi filmul „War Machine” cu Brad Pitt), asta e altceva. Dar eu unul îl ascult cu încredere când vine vorba de leadership.
Cumpără cartea de pe Libris, Cărturești sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible). Din păcate nu am găsit-o nicăieri tradusă în limba română.
Captivate: The Science of Succeeding with People de Vanessa van Edwards
Dacă la alte cărți de self-help se simte de la o poștă mirosul de marketing agresiv, am simțit că la Vanessa nu este chiar așa, deși cred că și ea este în liga mare a self-help guru.
A scris mai multe cărți, eu momentan am ascultat de vreo două ori „Captivate” și mi s-a părut bună.
Vanessa van Edwards putea să fie la fel de bine un speaker despre etichetă pentru că tot ce spune ea se aplică. În conținutul pe care îl crează, merge destul de în detaliu cu analizele ei despre comportamentul uman. În concluzie, merită să îi citești cartea, blogul, să o urmărești pe YouTube etc.
Cumpără cartea de pe Libris sau de pe Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible). Din păcate nu am găsit-o nicăieri tradusă în limba română.
Grit: The Power of Passion and Perseverance de Angela Duckworth
Angela Duckworth este autor, profesor de psihologie și CEO la „Character Lab”. A desfășurat de-a lungul carierei multă cercetare științifică și, evident, a scris o carte despre rezultatele descoperite.
Această carte este despre motivația interioară, perseverență și pasiune și cum le folosești pentru a obține succesul personal sau profesional.
Este o carte pentru oameni de afaceri, părinți, educatori sau studenți.
Angela nu este un self-help guru, ci un cercetător, ceea ce pentru mine e un mare plus atunci când decid să cumpăr o carte.
Cumpără cartea de pe Libris (în lb. română), Elefant.ro sau de pe Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).
The Charisma Myth: How Anyone Can Master the Art and Science of Personal Magnetism de Olivia Fox Cabane
Din capul locului îți mărturisesc că am această carte atât în format audiobook, cât și format Kindle. Și nu m-aș sfii să o iau și în format fizic, paperback.
Olivia Fox Cabane este un cercetător științific, autor și public speaker. După cum bine vezi, am o afinitate pentru autorii care sunt mai degrabă cercetători decât guru.
Cartea este despre carismă, ce este și cum o poți cultiva, ca urmare a studiilor pe care le-a desfășurat autoarea. Este plină de povești care au sens, din care poți învăța, și exerciții care te ajută în viața personală sau profesională.
Cumpără cartea de pe Libris, Elefant.ro sau de pe Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible). Din păcate nu am găsit-o nicăieri tradusă în limba română.
Set Your Voice Free de Roger Love și Donna Frazier
Roger Love este un vocal coach și aparent este „the got to guy” în Hollywood pentru celebrități, muzicieni și actori, când vine vorba de antrenatul vocii. A lucrat cu Gwen Stefani, Demi Levato, Selena Gomez, Eminem, Angelina Jolie, Steve Carell și mulți alții.
Autorul este top în domeniul lui și ai multe spre foarte multe de învățat de la el. Fie că e vorba de cântat, actorie, dar și pentru comunicarea de zi cu zi. Îți prezintă tehnici concrete de cum poți să-ți antrenezi vocea astfel încât să transmiți ceea ce ți-ai propus tu să transmiți.
În termeni de comunicare paraverbală, această carte conține tot ce vă trebuie să învățați ca să deveniți comunicatori mai buni.
Cumpără cartea de pe Cărturești sau de pe Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible). Din păcate nu am găsit-o nicăieri tradusă în limba română.
The Complete Guide to Fasting: Heal Your Body Through Intermittent, Alternate-Day, and Extended Fasting de Jimmy Moore și Dr. Jason Fung
Dacă cochetezi cu idea de fasting (sau post), această carte te va convinge și mai mult cât de benefic este fastingul.
Beneficiile fastingului, așa cum sunt prezentate și în carte, sunt multiple. Cel mai importante aspecte pentru mine sunt că este mega simplu de implementat (practic nu trebuie să faci nimic), te ajută să îți menții în limite greutatea și, poate cel mai interesant beneficiu pentru mine, simt că am mai multă luciditate mentală și sunt mai activ dimineața.
Țin intermittent fasting (post intermitent) în formatul 16-8 ore, alternez uneori cu perioade și de 24 ore fără a mânca și am găsit cartea interesantă, cu multe referințe științifice. Nu e o dietă, cât e un stil de viață.
Cumpără cartea de pe Elefant.ro (în lb. română) sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).
How to Talk to Anyone de Leil Lowndes
Nu știu exact cum am dat de această carte, dar sunt foarte recunoscător că e în biblioteca mea digitală.
Dacă cartea scrisă de Roger Love o pun la „must have” pentru comunicare paraverbală, aceasta este „must have” pentru comunicare verbală.
Tehnici și tactici pentru a face „small talk”, strategii pentru a face „big talk” cu VIPs sau celebrități, cum să creezi conexiune atunci când faci conversații…e totul în această carte. Recunosc, cartea a fost o mare inspirație pentru mine.
Acum trebuie să luăm în calcul aspectul cultural, cartea e scrisă de un american, în special pentru americani (deși este tradusă în vreo 27 de limbi). Poate nu tot ce vei găsi în această carte va fi 100% aplicabil în România de exemplu. Dar merită cu siguranță încercată cartea. Chiar acum, în timp ce scriu acest articol, mă gândesc să mai iau cărți de același autor pentru că am observat că are mult mai multe.
Cumpără cartea de pe Libris (în lb. română), Elefant.ro sau Amazon (inclusiv variantele pentru Kindle și Audible).